Monumentenwachters beklimmen Sint-Jozefskerk Aalst

Wie op dinsdag 9 juli tussen 9u30 en 11u niets te doen heeft, trekt gerust eens naar Aalst. Daar beklimmen monumentenwachters de Sint-Jozefskerk aan het Esplanadeplein om, op vraag van de kerkfabriek, de toren een flinke onderhoudsbeurt te geven.

Vogelzaadjes worden planten.

De toren van de Sint-Jozefskerk heeft al in een betere staat gestaan dan vandaag. Vogels laten al eens zaadjes vallen, die zich in voegen vastnestelen en daar uitgroeien tot planten en zelfs beginnende boompjes. Het gevolg hiervan is, dat het wortelgestel van deze planten de stenen uit elkaar dreigen te stampen. Om grotere schade te vermijden zullen monumentenwachters deze overbodige begroeiing verwijderen. Zij maken daarbij gebruik van speciale touwtechnieken, zodat een hoogtewerker niet nodig is.

Monumentenwacht.

De kerkfabriek van de Sint-Jozefskerk  is al sinds 1993 lid van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen. Dat heeft als voordeel, dat ze altijd bij deze provinciale dienst terecht kunnen voor tussentijdse inspecties.  De laatste grondige controle van het dak en de toren dateert van drie jaar terug. De kerk zelf is al enige tijd in minder goede staat en staat op de wachtlijst voor een restauratiepremie van de Vlaamse overheid.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *