Laatste gemeenteraad in Dendermonde in 2020

In Dendermonde waren er in december niet minder dan 3 gemeenteraden. Het werd gisteravond een extragemeenteraad met felicitaties, lofbetuigingen, lachende gezichten, nieuwe schepenen, oude schepenen, oude voorzitter, nieuwe voorzitter, huidig financieel directeur, nieuwe financieel directeur, en iedereen deelde in de prijzen. Maar ja voor een extra-uitgave van meer dan 5000 euro voor de organisatie van deze extragemeenteraad mag dat wel. De bloemetjes werden rondgestrooid, maar voor Nele Cleemput zijn er vooral de potten en de scherven. Nochtans kregen zij en Dieter Mannaert, die de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad wordt, mooie woorden van oppositie en toch ook eigen meerderheid. Ook Edwin De Planter, financieel directeur, werd geroemd om zijn competente aanpak en dienstbaarheid naar de gemeenteraad toe. Toch werd het voor Dirk Abbeloos nog even angstig rond zich en naar Wouter Van der Vurst kijken, toen Stefaan Van Gucht (Vlaams Belang) vroeg of alles wel rechtsgeldig verliep. “Kan de opvolging van openbare vergadering door een besloten vergadering, daarna wel terug openbaar worden?”, vroeg hij zich af. De Algemeen Directeur had alles netjes uitgevlooid en bevestigde, dat er op die regel een uitzondering is. “Wanneer er in de besloten vergadering een personele beslissing genomen wordt, die daarna in een openbare zitting gevolgd wordt door een eedaflegging, dan mag dat wel”, verduidelijkte Van der Vurst.

Dan mochten Lien Verwaeren en Dirk Abbeloos de eed afleggen als nieuwe schepen, rol die ze vanaf 1 januari zullen invullen.

Dirk Abbeloos legt de eed als schepen af in de handen van burgemeester Piet Buyse
Lien Verwaeren reeds met de schepensjerp aan

Dieter Mannaert moet nog even wachten vooraleer hij als voorzitter van de gemeenteraad zal benoemd worden, terwijl Nele Cleemput met al haar ‘energie, gedrevenheid en inzet’ gewoon weer gemeenteraadslid wordt. Fractievoorzitter van de CD&V-fractie wordt namelijk Pascal Putteman. Als muziekleraar zal hij nu alle violen binnen de fractie moeten stemmen en ervoor zorgen dat alle leden unisono zingen. Met een aantal dossiers als ‘ruimtelijke ordening in St-Gillis’ kan dat nog leuk worden.

In besloten vergadering werd Sophie Cooreman dan als nieuwe financieel directeur benoemd. Zij legde de eed af en zal nog een tijdje dubbellopen met Edwin De Planter om de overgang in deze belangrijke functie zou geruisloos mogelijk te laten verlopen.

Sophie Cooreman legt de eed af als nieuwe Financieel Directeur

Toch nog twee opmerkelijke uitspraken in deze gemeenteraad. De eerste was voor Lien Verwaeren. Ze zei over het schepencollege, dat ‘dit een gedreven ploeg is, die opkomt voor de burgers die zij vertegenwoordigen’. Daarmee bedoelde ze ongetwijfeld alle burgers van Dendermonde en niet alleen wie op CD&V en N-VA gestemd hebben. Bovendien is het nu de derde opeenvolgende gemeenteraad dat een lid van de CD&V benadrukt dat het schepencollege en de meerderheid ‘één en ondeelbaar zijn’. Wanneer iemand dat zo vaak moet herhalen, kan men al eens ongerust worden. Dat weten voetbaltrainers, van wie het bestuur benadrukt, dat ze niet gaan ontslagen worden, maar al te goed. Piet Buyse, specialist van de PowerPoint presentatie, stelde dan, dat ‘skills in meer zitten dan in PowerPoints’. Dat is een geruststellende stelling. Tenslotte maakte hij ook nog een opmerking met een knipoog naar Wouter Van der Vurst en Sophie Cooreman, die afkomstig zijn van ‘plaatsen aan de Beneden-Dender’. “Zij verkozen niet in het moeras van het ongeluk te ploeteren en te komen naar de Stad der Steden omdat ze het licht ontdekt hebben”.

Na een uurtje gemeenteraad kon voorzitter Dirk Abbeloos voor de laatste keer in deze legislatuur iedereen naar huis sturen (als ze al niet thuis waren) en prettige eindejaarsfeesten wensen.

1 thought on “Laatste gemeenteraad in Dendermonde in 2020

 1. Jo De Bock says:

  In de krabbenmand ,wat een politieke fractie al eens is, een neofiet in de politiek benoemen als
  fractieleider is ongezien.
  Ofwel is die persoon een toptalent ofwel past hij in een plaatje.
  Ik houd mijn antwoord in beraad.

  Beantwoorden

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *