Geen Marrakesh in Dendermonde

Toen Tomas Roggeman, Dendermondse schepen voor Integratie, op zijn Facebookpagina een post publiceerde over ‘GEEN EXTRA VLUCHTELINGENOPVANG IN DENDERMONDE’ en er vanuit CD&V geen reactie op kwam, sprak hij volgens Vooruit-kopman Niels Tas in naam van de meerderheid. Volgens deze laatste leed Roggeman aan ‘profileringsdrang’ en ‘wou hij enkel stemmen van het Vlaams Belang afvangen’. De meerderheid sloot de rangen en het werd geen Marrakesh-splijtzwam. Aan het einde van een zenuwachtig debat telden Barbara Pas en Vlaams Belang de weer eens gewonnen stemmen.

Facebook

Wat was nu de inhoud van de Facebookpost (30 april 2021, 17u53) van Roggeman? “De federale regering zoekt nieuwe plaatsen voor opvang van asielzoekers. Staatssecretaris Mahdi contacteerde elk lokaal bestuur met het verzoek om nieuwe locaties te openen voor het lokaal opvanginitiatief (LOI). Dit zijn woningen en appartementen die door het OCMW ingericht worden voor tijdelijke opvang van asielzoekers. Het schepencollege heeft beslist om niet in te gaan op de vraag tot uitbreiding en de opvangcapaciteit niet uit te breiden. Momenteel heeft Dendermonde al asielopvang in haar aanbod verdeeld over 6 woningen. Ook zorgen we nog steeds voor begeleiding en ondersteuning van verschillende jongeren die tijdens de asielcrisis opgevangen werden in ons voormalige asielcentrum op de Oude Vest. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid. Een verdere uitbreiding van de opvangcapaciteit zien we niet zitten.

Persoonlijke bedenking: je kan de vraag stellen of het opvangen van asielzoekers in appartementen en woningen een goed idee is. België is een van de enige landen ter wereld waar dit op deze schaal gebeurt: andere Westerse landen zijn de afgelopen jaren overgeschakeld naar asielopvang in collectieve centra als standaardpraktijk. Dat asielzoekers bij aankomst onder voorwaarden tijdelijk kunnen beschikken over een private woning, is ook internationaal bekend en zorgt voor een aanzuigeffect. Wie geen erkenning krijgt en moet terugkeren, zal dat ook zelden doen vanuit een comfortabele LOI-woning. Daarom is het zinnig de LOI af te bouwen en in te zetten op collectieve opvang. N-VA heeft hiervoor in de Kamer een resolutie ingediend.” 

Het eerste gedeelte van de post is enkel de weergave van het standpunt van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS). Of er geen andere manier is om beslissingen van het CBS te communiceren is natuurlijk een andere vraag. Vooral over het tweede gedeelte ontstond op de oppositiebanken wat opwinding. “Roggeman spreekt hier namens de meerderheid”, vond Niels Tas (Vooruit). “En van de CD&V kwam geen enkele reactie. Het gaat hier enkel om profilering van onze schepen voor integratie en om het afvangen van stemmen van het Vlaams Belang.” Natuurlijk moet het ook kunnen, dat een politicus een persoonlijke mening meegeeft, die niet noodzakelijk parallel loopt met het genomen collegebesluit. Of dat nog allemaal loyaal is, maakt dan weer een ander paar mouwen. Voor buitenstaanders is het ook niet heel duidelijk,

Besluit van het CBS van 19/4

In zijn antwoord tijdens de gemeenteraad verwees schepen Roggeman naar de beslissing van het CBS op 19/4 om ‘de capaciteit rond vluchtelingen opvang in Dendermonde niet te verhogen’. Mooi, dan even kijken naar het verslag van 19 april van het CBS om te weten wat er juist beslist is…maar in dat verslag op de website van de Stad Dendermonde is er geen spoor van die beslissing te vinden. Openbaarheid van bestuur? Een vergissing? Een vergetelheid? In ieder geval bevestigt Roggeman, dat ‘een te grote instroom van vluchtelingen in onze stad niet doenbaar is. Dit is zeer arbeidsintensief voor de medewerkers, waardoor uiteindelijk de mankracht ontbreekt om het allemaal goed te doen.’ En daar heeft het CBS een duidelijke keuze gemaakt. Roggeman: “We voorzien wel begeleiding en integratietrajecten en we gaan voluit voor kwalitatieve begeleiding. We willen niet ‘minder voor meer mensen’. We zijn dan ook reeds een solidaire gemeente. We passen echter om op het federale niveau mee te pleiten voor een relocatie van asielzoekers, voor een beïnvloeding van de lopende onderhandelingen van het Europese asielbeleid en voor een financiële bijdrage voor vluchtelingenkampen aan de buitengrenzen, zoals Vluchtelingennetwerk Vlaanderen vraagt. We gaan hen dan ook een beleefd briefje schrijven dat we niet toetreden en aanduiden wat we reeds wel en goed doen.” Zie ook Solidaire gemeenten (vluchtelingenwerk.be)

En de CD&V?

De vraag naar eventuele meer bijkomende opvangplaatsen kwam van staatssecretaris voor Asiel en Migratie en die is van CD&V-signatuur. De vraag van Tas ‘waarom CD&V Dendermonde zo stil bleef in haar reacties?’ deed dan ook duidelijk pijn. Burgemeester Buyse reageerde als door een wesp gestoken en sneerde dan maar naar Niels Tas, dat diens ‘sneer naar de CD&V ongepast was’. In zijn repliek en tegenrepliek gedroeg Piet Buyse zich verder ook nog zenuwachtig, belerend en op het pedante af. Al bij al werd het een storm in het glas water, maar dat er zenuwen door meerderheidskelen gierden was duidelijk. De grenzen aan de solidariteit met vluchtelingen zijn in Dendermonde bereikt. Mocht er nog een draagvlak zijn, dan is de draagkracht van stadskas en stadsmedewerkers duidelijk overschreden. Zoals John Van den Brom in de Champions Play Offs in het voetbal niet nalaat om Club Brugge te kietelen en die zenuwachtig te maken, zo speelt ook de oppositie die rol in de Dendermondse gemeenteraad. Wie daar niet tegen kan, moet niet in de politiek gaan of in de meerderheid zitten. ‘If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’, ongepast of niet. april

2 thoughts on “Geen Marrakesh in Dendermonde

 1. Jo De Bock says:

  Het feit dat zeker de CD&V mandatarissen met Beweging.net (vroegere ACW) het standpunt van Roggeman niet afzwakken , terugfluiten of beter (christelijk socialer) duiden, stemt tot nadenken.

  Beantwoorden
 2. J. Claes says:

  Niels,

  Het is raar dat CD&V niet ingaat op de vraag van de Staatssecretaris. Maar de afdeling CD&V Dendermonde heeft vele gezichten. Het zijn nu de bruidsmeisjes van de meerderheid. Ze zijn de slappelingen van de NV-a. Wetende dat de NV-a groot geworden is dank zij het Kartel van Leterme destijds. CVP, CD&V, is een partij zonder ruggengraat. Het is goed dat je CD&V er op wijst, dat de Staatssecretaris ook vanuit de CD&V strekking is. Laat ze maar zenuwen hebben.

  Beantwoorden

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *