Werken aan station van Dendermonde starten volgend jaar

De lang geplande vernieuwingswerken aan het station van Dendermonde zullen ten vroegste starten in de zomer van 2022. Dat blijkt uit informatie die Dendermondse Kamerleden Tomas Roggeman (N-VA) en Leen Dierick (CD&V) verkregen van de bevoegde minister. De werken aan de perrons en de bouw van de passerelle en roltrappen zullen zes jaar duren. De bouw van de fietsenstallingen en renovatie van de tunnel zijn echter onzeker. Er zal nog wat water door de tunnels lopen vooraleer alles klaar zal zijn. Ook over de parking is het nog wat koffiedik kijken. Hopelijk houdt men voor de start en hinder van de werken ook rekening met de Ros Beiaardommegang en de vele toeschouwers die met de trein naar Dendermonde zullen komen.

Werk van lange adem

In 2013 werd een masterplan uitgewerkt voor de vernieuwing van de stationsomgeving van Dendermonde. Toen werd de start van de vernieuwing van het volledige station voorzien in 2016. Tot op heden werden er echter nog geen werken aangevat. In april werd de omgevingsvergunning aangevraagd. Na de goedkeuring kan de NMBS aan de slag gaan met de aanbesteding voor de benodigde werken. Deze omvatten in een eerste fase de plaatsing van een passerelle, de installatie van roltrappen vanaf de kant van Sint-Gillis en de plaatsing van liftkokers. In de tweede fase, die gepland staat vanaf 2024, zullen er aan de zijde van Dendermonde-centrum roltrappen worden geïnstalleerd, worden de perrons onder handen genomen en worden nieuwe luifels geplaatst. Tijdens deze fase zal de onderdoorgang niet toegankelijk zijn, maar zal de passerelle met bijhorende liften geopend worden.

Vernieuwing fietsenstallingen onder voorbehoud

Opvallend is dat twee deelprojecten van de stationsvernieuwing ter discussie gesteld worden. Voor de bouw van de beide fietsenstallingen aan beide zijden van het station, heeft de NMBS nog geen planning. Voor de voorziene aanpak van de onderdoorgang, bekend voor haar waterlekken tijdens regenachtig weer, wordt volgens de minister geen budget uitgetrokken. De NMBS beperkt de ingreep tot de geplaatste rubberen matten.

Kamerlid Roggeman (N-VA) kijkt uit naar de start van de werken, maar betreurt de onzekerheid over de tunnel en de fietsenstallingen. “Blijkbaar betekent uitstel van de stationsvernieuwing ook afstel voor enkele structurele ingrepen. Ik zal blijven aandringen op duidelijkheid over de planning van de fietsenstalling. Dendermonde en het Vlaams Gewest investeren sterk in fietsverbindingen, ook rondom het station. Het is belangrijk dat de fietsenstallingen volgen, want die zijn al lang niet meer aangepast aan de noden van vandaag”.

Er is niet alleen soms water, maar nu eindelijk ook licht aan het einde van de tunnel. Na jaren van plannen en werken achter de schermen, kunnen eindelijk de effectieve werken starten, al hadden we dat uiteraard veel liever sneller gezien.vult Kamerlid Dierick (CD&V) aan. “De werken zijn broodnodig om de toegankelijkheid en het comfort van de treinreiziger te verhogen. De onzekerheid over de fietsenstallingen en de tunnel moet zo snel mogelijk uitgeklaard worden. Willen we meer mensen op de fiets en de trein krijgen, dan moet er goede fietsverbindingen- en aansluitingen komen.”

Terechte bekommernissen van beide volksvertegenwoordigers, gezien de fietssnelwegen die aangelegd worden. Meer mensen die trein en fiets willen combineren vragen ook om hun fiets op een verantwoorde, veilige en klantvriendelijke manier kunnen stallen. Dat vraagt niet alleen investeringen van de NMBS maar eveneens een globale aanpak van de stationsomgeving door de stad.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *