De leuke zomer van Dendermonde start op donderdag 4 juli.

Schepen voor Toerisme en Stadspromotie, Dieter Mannaert (CD&V), beloofde op de gemeenteraad van mei een denderende zomer bol van activiteiten en evenementen. De aftrap wordt gegeven morgen donderdag 4 juli met een ‘terug van weggeweest’ Internationale Taptoe. Er wordt gehoopt op een mooie avond, veel volk en reuzegezelligheid. Het is meteen de start van een zalig weekend. “Den Dieter” houdt in ieder geval woord. Barbara Pas (VB) kijkt nu al uit naar de tweede terraskesavond, nl. deze van 11 juli, haar Vlaamse Feestdag. Ook op zaterdag en zondag van dit eerste juliweekend is er in Dendermonde nog heel wat te beleven..

“Denderende Donderdagen

Deze week organiseert de stad de eerste ‘Denderende Donderdag’ op de verkeersvrije Grote Markt. Om 19 u. geeft stadsbeiaardier Lorenz Meulebroek een beiaardconcert vanop de belforttoren van het Stadhuis. Na deze opwarmer gaat de Internationale Taptoe om 20 u van start. ‘De Blaasbalgen’ trekken het feest op gang. Niet minder dan 4 showkorpsen zorgen daarna voor een wervelende en oor- en oogstrelende show. Uit Nederland komen: Euroband (Rotterdam), Rijnmondband (Schiedam) en The Band of The Liberation (Leiden) . Het kwartet wordt vervolledigd door de Red Hackle Pipe Band & Dancers (België). De Blaasbalgen zorgen tenslotte voor een afsluiter tot ca. 23.30 uur. Zoals steeds zijn er stoelen ter beschikking, maar best vroeg genoeg komen.

De ‘Red Hackle Pipe Band & Dancers’

De Red Hackle Pipe Band is één van de allereerste Schotse doedelzakbands in België. Hij werd in 1967 opgericht in de schoot van de scoutsbeweging onder de naam St. Georges Scouts Pipe Band. Stichter was Paul Morreel. Het uniform dat de muzikanten dragen is dat van het beroemde Black Watch regiment van Schotland, dit met toestemming van het 42ste regiment te Perth. De “Red Hackle” is de rode pluim op de bonnet.De band is lid van de Royal Scottish Pipe Band Association in Schotland. De opleiding wordt verzekerd door Schotse instructeurs, om de geest, de authenticiteit en het peil van de muziek zo dicht mogelijk te evenaren. Door discipline en volharding werd dit doel bereikt.  De band verschijnt dikwijls op herdenkingsplechtigheden, taptoes, optochten, concerten en feestelijkheden. Sinds enkele jaren maken ook dansers deel uit van de vereniging en werd de naam gewijzigd in ‘Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers’. De dansers presteren op hoog niveau en halen voortdurend prijzen op internationale competities, tot in Schotland. Deze ‘Pipe Band’ in het historische kader van de Dendermondse Grote markt levert ongetwijfeld enkele kippenvelmomenten op.

Jardin Créole

In de Jardin Créole staat op donderdag tussen 21 en 23u Shotgun Sally geprogrammeerd. Deze Leuvense formatie werd opgericht in 2015 en wordt omgeschreven als één van de top nieuwkomers in rock&roll land. Ze omschrijven zichzelf als ‘een originele rock&roll band, met een snuifje Rockabilly en Surf die uitmondt in krachtige rock&roll beats’.
Wie zondag eerst wat wenst uit te slapen en zo rond de middag nog een snelle hap wil eten, trekt vanaf 13u dan maar naar de Jardin en geniet onmiddellijk van het ‘Metalfest’. Muffler begint eraan om 13u en daarna komen nog andere bands: Albion Cover Projects (België), Guns of the East (Nederland) en Up the Irons (Nederland).

BOEF! Het foodtruckfestival op het Heldenplein, centrum Dendermonde

Op zaterdag 6 juli en zondag 7 juli kan je op en rond het Heldenplein aan de Brusselsestraat terecht voor BOEF!, de 4e editie van een groot foodtruckfestival in het hartje van Dendermonde. De 3e editie lokte vorig jaar meer dan 3000 bezoekers! BOEF! is een organisatie van City Sounds vzw ism JH Zenith en brengt mobiele foodtrucks samen in een gezellige setting, met live muziek, kinderanimatie en frisse zomerse drankjes. Bezoekers kunnen genieten van een rijk en uniek aanbod, dat naast meer klassieke hapjes ook vegetarische gerechten, wereldkeuken en zuiderse specialiteiten bevat. “We gaan volop voor diversiteit en gezelligheid”, aldus mede-organisator Michael Goossens, “geen enkel kraampje verkoopt hetzelfde. We willen mensen culinair verrassen en laten ontdekken. We opteren dan ook voor kleinere gerechten aan een democratische prijs, zodat mensen van de diverse standjes kunnen proeven zonder veel geld kwijt te zijn.” Het foodtruckfestival BOEF! is open op zaterdag 6 juli van 11u tot 23u en op zondag 7 juli van 11u tot 21u.

 Stoomlocomotiief uit 1891 te zien tijdens ‘Scheldeland in Stoom’

Dit jaar organiseert Stoomtrein Dendermonde-Puurs op zaterdag 6 en zondag 7 juli de dertiende editie van Scheldeland in Stoom. Een speciale attractie vormt dit jaar de stoomlocomotief T3 AL gebouwd in 1891, eigendom van Train 1900 uit het Groothertogdom Luxemburg. Deze locomotief zal samen met andere stoom- en diesellocomotieven een intensieve dienstregeling verzorgen tussen Baasrode en Oppuurs. Wie zich eens wenst te laten vervoeren in originele houten rijtuigen uit 1900 of metalen rijtuigen van ruim 30 jaar later, maakt best een gaatje vrij in zijn agenda en begeeft zich naar Baasrode-Zuid, St-Amands of Oppuurs. Op de terreinen van Baasrode-Noord is er een groot aanbod aan historische en spoorse randanimatie zoals oldtimer tractoren, oldtimers, authentiek orgel, volksspelen, live steam, schminkstandjes, springkasteel en veel meer. Er is ook een samenwerking met Rivertours, waardoor een combinatie van de treinreis met een boottocht op de Schelde van Sint-Amands tot Temse mogelijk is. (het volledige programma is te vinden op http://www.stoomtrein.be). De stoomtrein rijdt ook nog elke zondag van juli, augustus en september volgens de normale dienstregeling.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *