Appelse Jaarmarkt: grootser dan ooit tevoren

Gedurende vier dagen (tussen vrijdag 12 en maandag 15 juli) worden op vier plaatsen rond de Sint-Apolloniakerk feesten georganiseerd ter gelegenheid van de Appelse Jaarmarkt. Zowel in het Gildenhuis, Half-Af, bij Maya als in Stamenee Kadee werd een heuse festivalaffiche op poten gezet. Er zijn voldoende leuke dingen te beleven voor jong en oud, voor Appelsenaren en voor wie ver of dicht van dit mooie landbouwdorp woont.

Wat geschiedenis en ‘het comité’

De derde maandag van juli (of cryptischer omschreven ‘De maandag van de week van 21 juli) staat steevast de Appelse Jaarmarkt geprogrammeerd. Appels was jarenlang een typische landbouwersgemeente. Tot op vandaag heeft het Stadsbestuur de eigenheid van Appels als agrarisch gebied steeds bevestigd. Aimé Stroobants schrijft in zijn publicatie “Markten te Dendermonde”, dat Appels in 1846 niet minder dan 226 landbouwbedrijven telde. De jaarmarkt zelf dateert uit de 19de eeuw (op de dinsdag na Beloken Pasen). Vroeger trokken de landbouwers met hun dieren naar Dendermonde. Door haar privileges, stelt Stroobants, wist Dendermonde te verhinderen dat andere omliggende gemeenten ook jaarmarkten organiseerden. In 1925 werd het ‘Sport-, Feest- en Jaarmarktcomité opgericht. Het is nog steeds het Dendermondse Stadsbestuur dat de jaarmarkt organiseert, maar besteedt die opdracht uit aan het Comité. Reeds jaren is Marcel Borms, oud-schepen van Financiën van Dendermonde, er de voorzitter van. Samen met Christian De Bruyne (Schatbewaarder) zorgt hij voor de continuïteit van dit comité. Ondertussen maken verschillende jongeren ook deel uit van dit comité zodat de toekomst verzekerd is.

Vroeger waren er niet alleen veel boerderijen op Appels, maar ook vele herbergiers. Ondertussen blijven er aan en rond de kerk maar twee zaken over: het Gildenhuis en Half-Af. Gelukkig zijn er ook Dagbladhandel Maya en Stamenee Kadee (van de jongenschiro) die hun beste beentje en bomvol programma voorzetten om van deze ‘grote alomgekende jaarmarkt’ een festijn te maken. Hierdoor zijn er vier plaatsen rond de kerk, waar er kan gefeest worden.

Jaarmarkt zelf.

Het comité organiseert op zaterdag de traditionele volksspelen, die doorgaan aan en rond de kerk. Tussen 19u en 22u strijden telkens een 10-tal ploegen voor de overwinning maar ook om het meeste plezier. Prijsuitreiking gebeurt om 22u30 in de tent bij Maya in de Kapellestraat. Op zondagmorgen gaat nu reeds voor de derde maal een wedstrijd ‘kallekeschieten’ door. Deze oude volkssport wordt weer in ere hersteld aan de Appelse kerk. Op maandag gaat de jaarmarkt zelf door waarbij de paardenpiste in de Heirstraat ligt en de ponypiste in de Kapellestraat. De koeien staan aan de Sint-Apolloniakerk, waar ook de schapen, geiten en ezels te vinden zijn. Het kleinvee (kinderjaarmarkt) staat op de koer van de Oogappel. Ter hoogte van dezelfde school zal ook een hoefsmid het beste van zichzelf geven en zijn paard voor de ogen van de aandachtige toeschouwers van nieuwe hoefijzers zal voorzien. De inschrijvingen vinden plaats in café Half-Af en de uitbetalingen in café Gildenhuis. Er staat ook nog een (kinder)rommelmarkt op het programma, die reeds van ’s morgens aanvangt. De jaarmarktdag wordt afgesloten met een feeëriek vuurwerk, waar muzikale begeleiding voorzien is.

Dagbladhandel Maya

Op vrijdagavond kan je via de Kapellestraat binnengaan bij Maya en het 13de Bierfestijn bijwonen. Er wordt gestart met een eetfestijn (nu al uitverkocht), terwijl er om 21u30 een optreden van het Dendermonds Bierkwartet is. Op zaterdagmorgen kan je er gerust een krant gaan halen en gezellig een koffietje nuttigen. ’s Avonds neemt Maya vanaf 19u met drie ploegen deel aan de ludieke Appelse Volksspelen. Wie ook wenst deel te nemen kan zich inschrijven bij Luc De Donder (lucdedonder@skynet.be of 0498/448340). Ploegen bestaan uit max zes spelers en worden voor hun deelname bedankt met zaklopen, eiergooien, ‘eitje kak’, boerengolf, …, een beker (voor het podium) en een geldprijs. Prijsuitreiking is voorzien bij Maya in de tent rond 22u30. Op zondagnamiddag kan je er tussen een demo met roofvogels gezellig terrassen. Om 19u30 start dan de Wa-was-da-na-quiz, die garant staat voor gezellige spanning en leuke weetjes. De traditie wil dat sommige ploegen er een nachtje van maken en zich ’s maandags nog afvragen ‘wa da na was’. Ze zijn in ieder geval paraat om vanaf 7u30 op maandag 15 juli te genieten van koffie bij de krant. Vanaf 11u is het aperotime en een spaghettifestival. Tot aan het vuurwerk zijn  er nog voldoende lekkere biertjes te degusteren tijdens het 13de Bierfestival.

Half-Af

In café en feestzaal Half-Af (het lokaal van St-Cecilia Muziekmaatschappij) starten ze vrijdag met een barbecue met ‘bakharing, pellepetatten en ajuinsaus’. Smullen maar. Op zaterdag richt de VWF haar jaarlijkse wielerwedstrijd in, die in verschillende reeksen doorgaat tussen 12 en 17u15. Op zondag is er doorlopend een springkasteel ter beschikking van de kinderen, terwijl er op maandagmorgen de inschrijvingen voor de jaarmarkt zelf doorgaan. Op jaarmarktdag zal niemand van honger omkomen. Ook in Half-Af is er een gelegenheidsrestaurant met steak, paling of stoofvlees. Om 19u is er aan Café Half-Af een optreden van de ‘The Golden Years Band’ en na het vuurwerk zorgt DJ ‘MySelf’ voor een afsluitende “Big Party”.

Stamenee Kadee

Chiro Kadee heeft weer een programma in elkaar gebokst om ‘u’ tegen te zeggen. Op zaterdag wordt er gestart met een reuze barbecue. Er zijn optredens van Marino Punk en De Jartellen gepland. Op zondag is er een Kadee Kubb tornooi, vertrekt om 14u de door Jong KWB georganiseerde Appelstap, geeft de muziekmaatschappij een serenade en start om 20u de Late NIght Quiz. Op maandag kan je vanaf 10u al aan de aperitief, opent om 18u het Dendermonds Bierkwartet de festiviteiten en verzogt om 21u Coverband Diaz de aanwezigen. DJ’s Dosschy en Hide N Seek sluiten de avond en een stuk van de nacht.

Gildenhuis

Wie van kunst houdt trekt naar het Gildenhuis, waar Freddy De Blieck (schilderkunst) en Darie De Donder (beelden in Powertex) hun werk ten toon stellen. Op vrijdag kan dat tussen 19 en 22u, op zaterdag en zondag van 14 tot 22u en op maandag van 9 tot 16u. ’s Zaterdags en ’s zondags is er leuke muziek uit de jaren 70-80-90. Op zondag zijn er ook Oldtimers te bewonderen. De ‘Halve Appel’ rit gaat daar om 11u van start en de auto’s zijn weer te kijk vanaf 17u. Op maandag zijn er dan optredens van Stephen Mc Queen, François Van Dijck, Danny Brendo en anderen. Ambiance verzekerd.

Wie op maandag van jaarmarkt geen eten naar zijn ‘goesting’ vindt rond de kerk, kan ook genieten van heerlijke mosselen in café Sparta bij Willy Van Zande op het Zand.

Het enige wat ze in Appels nu nog wensen is heel eenvoudig: goed weer. De rest volgt dan vanzelf.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *