Cordon rond Vlaams Belang in Dendermonde echt verbroken?

De uitspraken van Gwendolyn Rutten (ex-voorzitter Open VLD) over de vraag van Bart De Wever om samen met Vlaams Belang in een Vlaamse regering te stappen, zetten heel wat kwaad bloed. Zowel binnen de eigen partij als bij politieke tegenstanders werden nogal wat wenkbrauwen gefronst. Bart De Wever reed liever eerst zijn gras af, want dat was belangrijker dan de uitspraken zelf. Bij anderen klonk dan weer onbegrip over het mogelijk opblazen van het ‘cordon sanitaire’ rond het Vlaams Belang. In Dendermonde lijkt dit ‘buiten sluiten van het VB’ dan weer stilaan verleden tijd te zijn. Lijkt of is het ook inderdaad zo?

Even wat geschiedenis.

Eind van de jaren 80 van vorige eeuw riep Jos Geysels van het toenmalige Agalev, nu Groen, om een cordon sanitaire rond het toenmalige Vlaams Blok te leggen. 1 op 5 Antwerpenaren had toen bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de extreem rechtse partij gekozen. Mee in een coalitie stappen kon volgens hem niet. Na ‘zwarte zondag’ -de verkiezingen van 24 november 1991- werd het cordon definitief de grond ingeslagen. Een jaar later werd er dan een resolutie in de Vlaamse Raad goedgekeurd door alle Vlaamse partijen (met natuurlijk uitgezonderd het -toen nog- Vlaams Blok) waarin het cordon sanitaire zowel op federaal, regionaal als lokaal niveau vastgelegd werd. In de praktijk betekent het dat de Vlaamse partijen geen bestuursakkoorden afsluiten met het Vlaams Blok of geen politieke afspraken met de partij maken.

En in Dendermonde?

Tijdens de gemeenteraad van mei diende men een vertegenwoordiger van de oppositie aan te duiden voor de beoordelingscommissie van het nieuwe burgerbudget. Vlaams Belang-raadslid Johan Daman haalde het in een geheime stemming daarbij ruim van tegenkandidaat Iris Uyttersprot van Groen. Dit kon alleen gebeuren indien er leden van zowel de meerderheid als van de oppositie meestemden voor de kandidatuur van Daman. Toen zei fractieleider Barbara Pas “verheugd te zijn met de aanduiding van Johan Daman, want in ons lokaal verkiezingsprogramma stond dat Vlaams Belang Dendermonde burgerparticipatie hoog in het vaandel draagt.” Ondertussen is er reeds heel veel coronawater naar de zee gevloeid. Niet alleen op nationaal of federaal niveau pogen de regeringen de gevolgen van de pandemie de baas te zijn, ook op lokaal vlak worden heel wat maatregelen genomen. “Inzake de corona-aanpak in Dendermonde is er van in het begin een fractieleidersoverleg (over ALLE partijgrenzen heen) waar de maatregelen worden afgeklopt, nog voor ze besproken worden in het schepencollege”, laat Barbara Pas weten.” Daar wordt wel degelijk rekening gehouden met onze opmerkingen en, suggesties. Ik ben er ook van overtuigd dat dit een veel betere aanpak is voor de Dendermondenaars dan het “opbod” aan maatregelen dat in vele andere gemeenten meerderheid tegen oppositie elke gemeenteraad opnieuw gebeurt…” De facto betekent dit, dat zeker in het kader van de coronamaatregelen het cordon niet (meer) bestaat. “Ik ben nooit echt voorstander van een cordon geweest”, vertelde Marius Meremans bij het verlaten van de Appelse parochiekerk. “Het is nog steeds het schepencollege, dat beslist maar het overleg met alle partijen verloopt constructief. Dus waarom niet?” Het hogere belang wordt duidelijk voorop gesteld. In een mature sfeer wordt probleemgericht gewerkt. Dendermonde toont aan, dat ook in moeilijke momenten constructieve oplossingen gevonden worden…in alle discretie.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *