Creatieve stadsdiensten bieden Fietsvlinderroute aan.

Elk nadeel heb zijn voordeel”, wisten Johan Cruijff en Willem Van Hanegem reeds. Door de coronapandemie moesten heel wat geplande en voorziene toeristische activiteiten afgelast worden. De stadsdiensten, die zich met ‘vrije tijd’ en toerisme bezig houden, kregen dan de vraag om een alternatief zomerprogramma uit te werken. Het mag gezegd, wat ze uit hun hoed toverden, mag gezien worden. Het stadspersoneel bewees in deze moeilijke tijden over voldoende inspiratie en creativiteit te beschikken om de bevolking mooie alternatieven aan te bieden. Het moeten dus niet altijd dure consultants of studiebureaus zijn, die het mooie weer bepalen. De eigen diensten kunnen het ook.

Vlinderroute verbindt alle deelgemeenten.

Wie er deze zomer met de fiets op uit trekt, heeft binnen Dendermonde twee aangename lussen erbij. Samen beslaan ze 50 kilometer fietsen. De weg wordt bewijzerd door kleurrijke vlinders die aan elektriciteitspalen of aan bomen bevestigd zijn. “De directie van Fluvius was onmiddellijk zeer enthousiast”, glundert Greta Van Acker. “Normaal mag je niets aan die palen hangen, maar nu heeft men een uitzondering gemaakt tot eind september. Ook op de grond werden vlinders gespoten met pijlen, die de juiste richting aanduiden. Met de hulp van de technische diensten van onze stad konden we alles klaar krijgen.” De vlinders, gemaakt door Bram Buytaert en Kevin Leybaert, zijn kunstig en lokken echt de aandacht. “Sinds ze omhoog hangen, krijg ik ongelooflijk veel berichtjes en sms’en naar de betekenis ervan”, vult schepen Dieter Mannaert aan. “De reacties zijn zeer positief. Het is mooi en aantrekkelijk.”

(vlnr) Nancy De Vriendt, Greta Van Acker, Toby Goedgezeschap, Alex Van Vaerenbergh en schepen Dieter Mannaert blinkend in de zon en terecht fier © Luc De Donder

Wedstrijd zonder prijzen, maar met veel plezier.

“Vanaf 4 juli kunnen de mensen op de toeristische dienst een speciale folder komen afhalen, die alle informatie, wegbeschrijving en vragen voor een wedstrijd bevat”, licht Nancy De Vriendt toe. “De mensen kunnen de route nu wel al fietsen, maar het zal veel prettiger zijn met de brochure in de hand. Per deelgemeente hebben we letters gezocht, die samen een woord vormen. Dat woord heeft dan weer niets met die deelgemeente zelf te maken. Het is een vraag over een andere deelgemeente. Het gaat echt over dingen, die de mensen op hun route tegenkomen. Wanner ze de brochure komen halen, krijgen ze er nog een stylo van de Ros Beiaard Ommegang bij.” De wedstrijd op zich is vooral voor het plezier bedoeld en om ons iets te leren over alle deelgemeenten. “We hebben ook uitgekeken, dat er voldoende horecazaken op het parcours zijn, zodat de deelnemers regelmatig een natje en een droogje kunnen nuttigen”, gaat De Vriendt verder.

Stadsbeeld opfleuren.

Diensthoofd Toerisme, Patrick Segers, geeft nog wat meer toelichting bij het opzet van de vlinderroute. “Het stadsbeeld wordt opgefleurd, we zetten aan tot een actieve vrijetijdsbesteding met het fietsen, de wedstrijd is leuk en het gaat ook over genieten.” Meer moet dat niet zijn. “We hebben reeds de panelen met en rond het Ros Beiaard. We hebben de vlinders en binnenkort komen er ook panelen met oude stads- en dorpsgezichten. Deze panelen hebben we nu in zeer goede staat teruggevonden en gaan we herplaatsen. Deze nostalgische beelden zullen ook vergezeld worden met wat uitleg. We gaan proberen om de oude brochure digitaal te ontsluiten.”

Een project van velen…

Schepen Dieter Mannaert besloot met alle lof naar de creatieve en betrokken personeelsleden van vele stadsdiensten te sturen. “Martine Munten, Nancy De Vriendt, Greta Van Acker, Toby Goedgezelschap, Alex Van Vaerenbergh, Ellen Neuckermans, Sonja De Bruyne, Bram Buytaert en Kevin Leybaert hebben allen meegewerkt aan dit mooie initiatief. Samen hebben ze dit gerealiseerd, samen hebben ze dit gedaan. Het is nu aan de Dendermondenaren om daar vanaf 4 juli actief van te genieten.” Terechte woorden van lof, nu aan ‘de mensen’ om dat te waarderen met een actieve participatie.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *