Heropstart eucharistievieringen met TV-mis

Op 1 maart was er een TV Mis vanuit de OLV-kerk te Dendermonde. Meteen de laatste rooms-katholieke TV-mis met publiek, voordat de corona lockdown verbood om nog vieringen met publiek te hebben. Vandaag, zondag 14 juni, is het weer toegelaten om met een reeks beperkingen weer eucharistie te vieren in het bijzijn van publiek. Toevallig is de eerste TV mis met publiek weer vanuit de Dendermondse ‘Grote Kerk’.

Mis onder voorwaarden

Er zullen maximaal 85 parochianen kunnen aanwezig zijn. “Door de overheidsmaatregelen kunnen er in onze OLV kerk maximaal 100 gelovigen zitten”, vertelt deken Jo Mattheys. “Daarvan moeten dan de mensen van de VRT, de voorganger, de cantor, de organist in mindering gebracht worden. We hebben alle stoelen naast elkaar laten staan met anderhalve meter tussen de rijen. Op die manier zullen mensen, die instaan voor het onthaal van de gelovigen, makkelijker aanwijzingen kunnen geven. Families kunnen dan ook naast en bij elkaar plaatsnemen. Tussen gelovigen uit verschillende bubbels wordt dan weer anderhalve meter ruimte gelaten. Zo kunnen we de afstandsregels respecteren.”

Deken Jo Mattheys (links) en organist-koster Lorenz Meulebroeck (rechts) in de OLV-kerk, klaar om de gelovigen weer te ontvangen © Luc De Donder

Roel Vansevenant van de kathedraal van Brugge

De eerste mis zal voor regelmatige misgangers misschien wel wat vreemd aanvoelen. “We hebben jarenlang van onze parochianen gevraagd om actief mee te zingen en bij bv de vredeswens elkaar een teken ook fysiek te geven door een hand te schudden of een knuffel te geven”, licht deken Jo toe. “Nu mogen ze dat net niet meer doen. De gelovigen mogen niet meezingen en ze mogen elkaar ook geen teken van vrede geven. Om het zingen toch mooi te laten klinken hebben we Roel Vansevenant van de kathedraal van Brugge uitgenodigd om als cantor op te treden. Hij zal voorzingen en Lorenz zal antwoorden met de antwoorden, die normaal door de gelovigen gezongen worden.” Ook het ‘bubbelverhaal’ zorgt voor inventiviteit en creativiteit. “De diaken en de lector komen uit hetzelfde gezin en dus ook dezelfde bubbel”, gaat Jo Mattheys verder. “Patrick De Vos, mijn diaken, en zijn echtgenote zullen daarvoor instaan.”

Mondmaskers en handen ontsmetten

De gelovigen wordt aangeraden om bij het betreden en het verlaten van de kerk hun mondmasker op te zetten. Aan de ingang van de kerk staan dan weer dispensers met ontsmetalcohol. Allemaal voorzorgsmaatregelen om mogelijke besmettingen tegen te gaan.

Handen ontsmetten bij binnenkomst
© Luc De Donder

Reservatiesysteem

“In Dendermonde centrum zullen alle missen doorgaan in de OLV Kerk”, vult organist-koster Lorenz Meulebroeck aan. “De avondmissen in St-Gillis-Binnen werden steeds bijgewoond door meer dan gelovigen. Met de nieuwe maatregelen hebben we nooit zoveel plaats, zelfs niet als we vanaf 1 juli naar 200 gelovigen mogen gaan. Daarom zullen alle weekendvieringen voor Dendermonde centrum in de Grote Kerk doorgaan. Iedere vrijdag zullen mensen hun plaats kunnen reserveren door te bellen naar 052/34 32 10 of via de website van www.parochiedendermonde.be. In de andere kerken van Parochie Dendermonde is dat reserveringssysteem voor weekendvieringen nu nog niet van kracht. In Vlassenbroek is er vanaf 1 juli een mis op woensdagavond om 19.30 uur. Tot dan ook een mis op zondag. Daar is inschrijven, gezien het klein aantal plaatsen, wel noodzakelijk (telefoon Michèle Westelinck – 052/22 31 13).

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *