Onder voorbehoud…Bloemencorso op 6 september 2020.

Op de eerste zondag van september trekt al 69 jaar ‘den Blommenstoet’ door de straten van Sint-Gillis, de grootste deelgemeente van Dendermonde. ‘Elk jaar wordt de stoet fleuriger en elk jaar tellen we meer bezoekers’, weet de organisatie. De druk om de 70ste editie dan ook te laten doorgaan is ontzettend groot. De planning gaat door en bij leven, welzijn en zonder corona verwelkomt Sint-Gillis op 6 september weer een massa volk. Al is het tot nader order nog steeds ‘onder voorbehoud’.

Comité heeft vergaderd.

Het organisatiecomité heeft dit weekend de koppen bij elkaar gestoken om de ‘corona-situatie’ te analyseren. “Voorafgaand hebben we verschillende gesprekken gehad met de middenstandsvereniging, de horeca, de wagenbouwers en de veiligheidscel van de stad”, licht men toe. Uiteindelijk werd er besloten om de voorbereidingen van de 70ste Bloemencorso gewoon te laten doorgaan. ‘Het gevoel is dubbel’, deelt voorzitter Dieter Mannaert mee. ‘De nationale veiligheidsraad staat massa-evenementen toe vanaf 1 september 2020, weliswaar onder voorbehoud. Wij starten met de organisatie van de 70ste corso onder voorbehoud. De corso gaat veilig door, of hij gaat niet door’. Dit is inderdaad geen makkelijke situatie, maar anders gaat natuurlijk niet. Tenzij nu al de corso afgelasten, maar dat zou tegen de ‘vox populi’ ingaan.

Harry Potter schitterde reeds in het verleden, nu kan hij maar helpen om de Bloemencorso mogelijk te maken © Luc De Donder

Gezond verstand.

“We hebben heus wel genoeg gezond verstand om te beseffen dat deze corso geen corso als een andere zal zijn. We zullen ons houden aan de maatregelen en zullen zelf intensief en vakkundig omgaan met de afstandsregels, mondmaskers, enzovoort”, blikt het comité vooruit.
‘Je moet weten dat we nog drie maanden verwijderd zijn van 6 september 2020 en in deze periode is dat een eeuwigheid voor ons publiek, maar niet voor onze wagenbouwers en ons comité dat moet plannen en vooruitzien. Dus hebben we besloten dat we slim maar enthousiast de uitdaging aangaan: we starten met de bouw van de wagens.’

Minder grote wagens…

“De wagens zullen sowieso minder groot zijn en onze mensen zullen inventiever en creatiever moeten
zijn. Tussen de wagenbouwers en het comité is er ook reeds beslist dat er dit jaar sowieso geen competitie is. Er komt dus geen jury, geen rangschikking. We maken dit jaar, nu nog meer dan de andere jaren, een corso voor het volk, niet voor de wedstrijd. Dat de corso zal uitrijden is een overwinning op zich”, stelt Mannaert terecht.

Minder grote wagens zullen het worden
© Luc De Donder

Geen corso in Blankenberge.

De jaarlijkse Bloemencorso eind augustus in Blankenberge werd reeds afgelast, maar dat is een ander verhaal. Ten eerste zijn alle massa-evenementen door de Nationale Veiligheidsraad tot en met 31 augustus niet toegestaan. Ten tweede, is in Blankenberge de corso de publiekstrekker bij uitstek en het afsluitfeest van een toeristisch seizoen. “In Sint-Gillis-Dendermonde is de corso eerder een feest voor verenigingen en families die samen komen”, laat het comité weten. “Het is een bijeenkomst van vele buren in één grote Sint-Gillisse bubbel. De corso is ook een langgerekte stoet die uitsluitend in open lucht doorgaat over een parcours van 5 km en dat over een periode van vier uur. Dat maakt dat je beide niet kan vergelijken.”

Randevenementen.

Ook zij hopen getuige te zijn van een prachtige 70ste editie © Luc De Donder

“Wat we gaan doen met de gerelateerde evenementen zoals de rommelmarkt, animatie, apotheose, tribune, VIP, etc. is nog onduidelijk, daar hebben we nog voldoende tijd voor”, besluit Dieter Mannaert. “De corsogroepen gaan dus vanaf dit weekend aan de slag en hopen Sint-Gillis op 6 september in de bloemetjes te kunnen zetten. Het comité staat voor een enorme uitdaging om in de gegeven omstandigheden de corso financieel, organisatorisch en veilig voor te bereiden. Belangrijk voor ons is echter de boodschap van hoop en verbondenheid naar alle mensen van Sint-Gillis en omgeving. Een getuigenis dat wij aan de jeugd en alle mensen, na zoveel leed, willen tonen dat er nog een toekomst is voor waardevolle projecten om blijvend te genieten van zoveel schoonheid en enthousiasme waar mensen ‘samen zijn’.”
Deze voorbereidingen vinden plaats onder een even eenvoudig als duidelijk motto: “Mogen we niet, dan mogen we niet, mogen we wel, dan willen we klaar staan.”


Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *