Abt van Orval is nieuwe Bisschop van Gent

Lode Van Hecke, de abt van Orval, is door Paus Franciscus benoemd tot bisschop van Gent. Hij is daarmee de eerste trappist, die in België bisschop wordt. Hij is de opvolger van Luc Van Looy die de leeftijdsgrens had bereikt en nu van zijn pensioen zal genieten.

Wie is Lode Van Hecke?

Deze van oorsprong West-Vlaming is geboren in Roeselare op 16 maart 1950. Hij was het tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Hij was lid van de jeugdbeweging en sterk geëngageerd in de KSA. Na zijn humaniora schrijft hij zich in het seminarie in Brugge in. Na het eerste jaar behaalt hij aan de KU Leuven het kandidaatsdiploma in de filosofie. In die periode maakt hij kennis met de cisterciënzerabdij Notre-Dame d’Orval. Hij besluit om trappist te worden en in te treden. Maar eerst maakt hij zijn licentiaatsstudie filosofie af. In 1976 treedt hij in Orval in. Hij legt eeuwige geloften af in 1983 en wordt priester gewijd in 1995. In 1988 promoveert hij tot licentiaat in de theologie aan de KU Leuven. Tussen 2002 en 2004 was hij in Rome secretaris van de abt-generaal van de cisterciënzerorde, waartoe de trappisten behoren. Op 25 januari 2007 verkiezen de monniken van Orval hem tot hun abt, de 63ste sinds 1132. De abtszegening heeft plaats op 2 juni 2007. Benoeming Op 27 november 2019 benoemt paus Franciscus abt Lode Van Hecke tot 31ste bisschop van Gent. Zijn abtsleuze wordt ook zijn bisschopsleuze: “In de vreugde van de Geest“.

Wijding op 23 februari 2020.

Op zondag 23 februari 2020 wordt Lode Van Hecke in de Sint-Baafskathedraal van Gent tot bisschop gewijd. De viering begint om 15 uur en wordt geleid door kardinaal Jozef De Kesel. Lode Van Hecke daarover: “Ik zal zelf veel mogen luisteren en bijleren. Maar ik zal ook de vorming bevorderen. Ik hoop wonden te kunnen helpen helen en mensen uit hun materiële of geestelijke armoede te halen. Ik dank nu reeds al wie in de bres springt, zijn handen durft vuil te maken en geen schrik heeft van een schrammetje.” Lode Van Hecke volgt bisschop Luc Van Looy op die vanaf vandaag en tot de wijding van Lode Van Hecke als apostolisch administrator het bisdom Gent bestuurt.

Het is heel uitzonderlijk dat een trappistenmonnik bisschop wordt. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de kerkgeschiedenis van ons land. Bovendien zijn er in de hele wereld momenteel slechts twee andere trappisten bisschop: mgr. Édouard Mununu Kasiala, emeritus bisschop van Kikwit (Congo) en Erik Varden, die recent bisschop werd benoemd voor het Noorse Trondheim en volgend jaar wordt gewijd.  

(bron: Geert Lesage, www.kerknet,be,  Gepubliceerd op woensdag 27 november 2019 – 11:02)

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *