Rosse Buurten parcours: wanneer witte rook?

Maandagavond was het een nieuwe voorbereidingsvergadering voor de Appelse Rosse Buurten deelnemers. Het programma krijgt stilaan vorm, maar er is nog veel werk dat moet verzet worden. Tegen de Rosse Buurten stoet van 26 april wil men echter rond zijn met een mooie bijdrage aan het succes van deze hulde aan ‘ons Peirt’. Op 19 april (Beloken Pasen) wordt een echte try out geprogrammeerd, waarbij de Appelse stoet door de lokale straten zal trekken. Op deze dag gaan ook de Parochiefeesten door, terwijl het Schepencollege tegen dan hopelijk de tijd zal gevonden hebben om de ‘Grote Kermis’ weer op de kalender te plaatsen. Over welk parcours de Rosse Buurten stoet op 26 april in Dendermonde zal gaan, konden of wilden de aanwezige politici niets bevestigen.

Derde vergadering

“Er komt steeds meer volk op onze vergadering af”, opende een trotse coördinator Thomas Verwaeren de debatten. “Als het zo verder gaat zullen we binnenkort de sporthal moeten reserveren.” Klaarblijkelijk had niet iedere aanwezige het grappige in deze laatste zin begrepen, want aan het einde van de avond vroeg nog een op Facebook erg actieve Oudegemmenaar of de volgende vergadering dan wel degelijk in de sporthal zou doorgaan…De spirit in de Appelse groep is ieder geval aanwezig om er iets moois van te maken. Er werd verslag gegeven van de algemene vergadering in oktober in Den Ommegang. Op de vraag of er nu al duidelijkheid bestond over het definitieve parcours, dat op  april zal gevolgd worden, reageerden de aanwezige politici nogal ontwijkend. “Het was nog niet op het college besproken” of “er moest nog over gedebatteerd worden”, waren enkele zinsneden van Marius Meremans, Els Verwaeren en Martine Van Hauwermeiren. Ook Lien Verwaeren was aanwezig, maar die maakt natuurlijk geen deel uit van het schepencollege, toch niet op dit moment. Op vrijdag had Schepen van Cultuur, Els Verwaeren, nochtans bevestigd, dat het parcours finaal ingekort was, over de Grote Markt zou gaan en ontbonden zou worden in de Kerkstraat. Contact met de Evenementencel op vrijdag had dit “parcours” bevestigd, waarbij de apotheose op het Kerkplein zou plaatsvinden. Drie dagen later kon niemand nog meer duidelijkheid brengen of dit bevestigen. Marius Meremans maakte een einde aan de discussie door te stellen, dat “het nu niet belangrijk is langs waar het parcours loopt, wel dat we vanuit Appels iets moois willen maken en hoe we dat gaan doen”. Het begint erop te lijken, dat het uitstelgedrag van het schepencollege een doel heeft. Hopelijk wil men de beslissing niet zo lang uitstellen tot alle deelgemeenten en wijken hun eigen stoet opgebouwd hebben en dan pas meedelen dat er toch niet over de Grote Markt gegaan wordt…en hopen dat het enthousiasme van de eigen stoet het dan haalt van de ontgoocheling om niet over de Grote Markt te mogen…In ieder geval is er een nieuwe afspraak gemaakt: het volledige dossier komt vrijdagmorgen in het college. Vanavond worden de namen van de Vier Heemskinderen bekend gemaakt. Het College kan het enthousiasme dat daarmee gepaard zal gaan best gebruiken om duidelijkheid te scheppen over hoe het parcours naar de Grote Markt en van de Grote Markt verder zal gaan.

Appelse Stoet

De Appelse Stoet zal een eigen Paard laten meerijden. Dit dient letterlijk genomen te worden, aangezien het een heel groot element is, dat met een heftruck dient voortbewogen te worden. Twee reuzen zullen het Appelse Ros vergezellen. Er wordt ook een schip gebouwd met een replica van de in 1934 aan Appels Veer gevonden en in het British Museum tentoon gestelde ‘Snekkekop’ aan boord. Rond het schip kunnen dan ook alle vlagontwerpen gehangen worden, die door de inwoners van Appels ingediend kunnen en worden en waaruit een eigen ‘dorpsvlag’ zal gekozen worden. Die ‘verkiezing’ zal plaatsvinden op 9 februari, de feestdag van de Heilige Apollonia. Op dat moment zal er ook een eetfestijn van Chiro Kadee zijn (paardenworstjes) in het Parochiaal Centrum, waar de vlaggen zullen geëxposeerd worden. Er zal zowel een ontwerpwedstrijd voor de jeugd als voor volwassenen zijn. De uiteindelijke keuze voor de Appelse dorpsvlag zal later ook geproduceerd worden en verkocht aan de inwoners. Tenslotte zal er ook een wagen zijn, waarop ‘De Sies’ plaats zal nemen en ‘boerenhesp’ zal versnijden om uit te delen aan de toeschouwers. Er zullen dansers zijn, koren, muziek en vendelzwaaiers. Er is nog heel wat werk te verzetten, maar met het vertoonde enthousiasme komt het wel goed. Nu nog het parcours…

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *