Sport “boomt”, infrastructuur volgt niet

Geen nieuw zeer

De uitbreiding van de sportcampus in Sint-Gillis-Dendermonde is reeds langer een punt van discussie. Na de brand van de sporthal in juni 2002 werd er geïnvesteerd in een nieuwe multifunctionele zaal, werden de buitenvelden aangepakt en kreeg ook de stedelijke sportdienst een aangepast onderkomen. Het succes van de sportclubs in het Dendermondse vraagt echter een nieuwe impuls: de bestaande sportinfrastructuur is momenteel onvoldoende. Met de nakende meerjarenplanning doen betrokken clubs een warme oproep aan het College van Burgemeester en Schepenen om hen niet in de kou te laten staan. De komende zes jaar moet er dringend geïnvesteerd worden, willen de clubs niet moeten uitwijken naar buurgemeenten of een ledenstop afkondigen.

Noodkreet

De clubs die momenteel gebruik maken van de sportcampus in Sint-Gillis-Dendermonde herhalen hun noodkreet om werk te maken van de uitbreiding van het complex. Door het nog steeds groeiend succes van de sportclubs kraakt het huidige aanbod in al zijn voegen. “Er is dringend nood aan extra velden, kleedkamers en parkeermogelijkheden”, klinkt het opnieuw. Net voor de verkiezingen van vorig jaar trok voetbalclub Jong Sint-Gillis een eerste keer aan de alarmbel. Het punt van de uitbreiding moest absoluut in het verkiezingsdebat betrokken worden en dat was goed te begrijpen. De club werd drie jaar geleden opgericht en kende een explosieve groei. ‘We tellen op dit moment 250 jeugdspelers’, klinkt het bij Bart Van Belle, woordvoerder van de club. “Het is elke week opnieuw een huzarenstukje om die spelers te kunnen laten trainen en wedstrijden spelen op de beschikbare terreinen. We delen de terreinen immers met de 400 leden van de Dendermondse Rugbyclub, 120 hockeyspelers, een frisbeeclub en 300 atleten van AC Denderland. ” En ook bij die clubs zit men regelmatig met de handen in het haar wegens…teveel leden en te weinig plaats.  “Al die clubs moeten leden weigeren omdat er gewoon te weinig plaats is op het sportcomplex”, laten ze noteren.

Thuiswedstrijden worden op verplaatsing gespeeld…

De nieuwe Hockeyclub Dmon Hockey moest dit jaar bijna 50 leden weigeren omdat er gewoon geen ruimte meer is op de terreinen om extra trainingen te organiseren. “Dat is uiteraard heel erg jammer”, klinkt het bij Pierre Samyn, verantwoordelijke van de club.  “De hockeysport kent door de goeie prestaties van onze nationale ploegen net een enorme groei in populariteit, maar wij moeten dus heel wat jongens en meisjes teleurstellen. We hebben dit seizoen al enkele keren een thuiswedstrijd op verplaatsing moeten spelen omdat er geen ruimte was op het kunstgrasterrein. Het kan toch niet dat we als Dendermondse club moeten uitwijken naar velden in de buurgemeenten.”

Een zelfde geluid klinkt bij AC Denderland, recent nog uitgeroepen tot de coolste sportclub van Oost-Vlaanderen. “Ook wij hebben een ledenstop ingebouwd omdat het bijzonder moeilijk is om extra trainers te vinden door de schabouwelijke toestand van de atletiekpiste. Zodra het enkele dagen regent, is de piste vrijwel onbruikbaar”, vertelt voorzitter François Van Bever. Misschien moet AC Denderland eens bij Vlaams Volksvertegenwoordiger en Schepen van Stadsontwikkeling Marius Meremans aankloppen. Hij was jarenlang een groot ijveraar voor de Finse looppiste en toen vond hij het ongehoord, dat die niet in Dendermonde voorhanden was. Als jogger en recreatief fietser begrijpt hij zeker de behoeften.

Nieuwe woonwijken, nieuwe gezinnen, jonge kinderen.

“De nood aan extra velden, kleedkamers en parkeermogelijkheid is bijzonder hoog. Er worden de komende jaren in Sint-Gillis verschillende wijken bijgebouwd. De kinderen van de jonge gezinnen die daar op zullen afkomen moeten uiteraard ook aan sport kunnen doen”, vertellen ons de verschillende clubverantwoordelijken. Volgens de sportclubs heeft Dendermonde alles om uit te groeien tot een heuse sportstad.  Bij de vorige verkiezingen was dit ook een aandachtspunt bij nagenoeg alle partijen. Ook al vraagt iedereen geld en meer geld, er zou een oplossing moeten kunnen gevonden worden. Het is alleen een kwestie van keuzes maken natuurlijk en die moeten dringend gemaakt worden. “Eén van onze teams speelde dit weekend in Denderleeuw. De club daar beschikte daar over drie kunstgrasterreinen, aangelegd door de gemeente, die met 20.000 inwoners minder dan de helft zo groot is als Dendermonde. Ook vergelijkbare steden als Lokeren beschikken over meer kunstgrasterreinen dan Dendermonde. Dat stemt toch tot nadenken? Dendermonde hinkt mijlenvel achterop”, klinkt het bij voetbalclub Jong Sint-Gillis.

Hoopvol, voorzichtig optimistisch, vol verwachting,…

De plannen voor een uitbreiding van het sportcomplex liggen al twee legislaturen op tafel, maar bleven tot dusver dode letter. De clubs hopen dat de uitbreiding van het sportcentrum een belangrijke plaats krijgt in de meerjarenplanning van de nieuwe bewindsploeg.   “We horen van veel politici binnen en buiten de meerderheid dat ze de verzuchtingen van de clubs delen. Alleen is het nu aan het schepencollege om knopen door te haken en te tonen dat het de stad echt menens is met het sportbeleid. Al vrezen we dat er opnieuw veel geld zal gaan naar projecten die niets te maken hebben met sport.”  De clubs zijn wel bijzonder positief over de samenwerking met de nieuwe schepen van Sport Nele Cleemput (CD&V). ‘De schepen deelt onze bekommernissen en is bijzonder gedreven om het sportbeleid in Dendermonde een nieuwe boost te geven. Het is ons alleen niet helemaal duidelijk of de andere schepenen op dezelfde lijn zitten.’

Nele Cleemput

Dendermonde heeft een traditie van een betrokken Schepen voor Sport. Nele Cleemput werd na de verkiezingen voor twee jaar Schepen van Sport en zal nadien afgelost worden door Lien Verwaeren. Ze wordt sterk geapprecieerd door de clubs en is heel duidelijk. “Ik deel hun bekommernissen en verdedig hun pleidooi, niet alleen omdat de clubs en hun leden mij dit melden, maar vooral omdat ik elk van de betrokken clubs al bezocht heb en hun accommodatie ken doordat ik meegetraind heb. Op de site in Sint-Gillis komen zo’n 1.200 mensen minstens 1 keer per week sporten en bewegen op de buitenterreinen. Met onze 10.000 inwoners die aan sport doen, is Dendermonde een sportieve stad: er heerst in onze stad een positieve trend dat er nog steeds clubs en nieuwe sporttakken bijkomen, én dat het aantal sporters groeit.” Het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Dendermonde weet meteen wat hen te wachten staat. De sportclubs kunnen in Sint-Gillis niet meer voor- of achteruit. Uitbreiding is dringend nodig. De clubs hopen op een vervroegd Sinterklaasgeschenk wanneer op 4 (en op 11) december op de gemeenteraad de meerjarenplanning wordt voorgesteld.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *