Nu toch markt op 11 november…

Er is heel wat vergaderd en overlegd sinds de pers melding maakte, dat de markt van 11 november niet zou doorgaan. De ‘Vier Vrede’ optocht met deelname van Dendermondse scholen en de Academies maakten dat onmogelijk tot het gezond verstand zegevierde. Schepen Van Hauwermeiren verkreeg dan uiteindelijk toch een markt op een alternatief parcours, terwijl de herdenking van het einde van WO I ook kan doorgaan. Bravo voor dit compromis.

Het zag er lang naar uit dat de wekelijkse maandagmarkt van 11 november niet zou doorgaan. Daaromtrent was er al heel wat discussie tussen de marktkramers en de marktleider geweest. De gebrekkige en niet-gestructureerde communicatie en informatiestroom waren enkel uitgemond in wrevel en onbegrip. “We hebben met verschillende instanties rond de tafel gezeten”, lichtte Schepen van markten Martine Van Hauwermeiren toe. “We kunnen niet ontkennen, dat zowel de markt als de ‘Vier Vrede’ optocht elk hun waarde hebben. Met goede wil en wat extra-inspanningen kunnen we erin slagen om beide zaken gelijktijdig te kunnen laten doorgaan. Uiteindelijk is het uitzonderlijk, dat 11 november op een maandag valt en daar moeten we een mouw kunnen aan passen. Met veel goede wil van alle betrokken diensten hebben we een oplossing gevonden. We willen echter wel de veiligheid blijven garanderen, dat is vanzelfsprekend. Enkel de abonnees zullen op maandag 11 november een standplaats krijgen. De losse marktkramers zullen die dag niet uitgenodigd worden. Op enkele plaatsen zullen er geen kramen staan. Zo bijvoorbeeld aan het graspleintje aan het Administratief Centrum aan de Franz Courtensstraat. Door de lege plaatsen die anders ingenomen worden door de losse kramers in te vullen met abonnees krijgen we weer een markt. Ook op de Grote Markt langs de straatkant zullen geen kramen staan. Aan het Heldenplein evenmin. Daarnaast zal de brandweer enkel met kleinere wagens meegaan. Op die manier kunnen ze ook door de smallere stroken op de markt. Ik ben blij dat we gezamenlijk een oplossing gevonden hebben. Ik had dat reeds een tijdje geleden voorgesteld, maar finaal zijn we er nu uit geraakt. Alle marktkramers kunnen binnenkort een officieel bericht van de Stad verwachten om hen van de oplossing op de hoogte te brengen.” Misschien had een eerder initiatief en een gestructureerde communicatie veel van de wrevel kunnen voorkomen.  Er wordt ook niet ontkend dat de media-aandacht rond dit punt de besluitvorming aardig op weg gezet heeft. Maar bon: eind goed, al goed. Nu nog veel klanten en een goede verkoop en iedereen tevreden.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *