Vredesviering wel op 11 november, maar geen markt

Wie vandaag, maandag, op de markt zijn oor te luisteren legde bij de marktkramers, moest er niet achter vragen. De (klaarblijkelijk nog te bevestigen) beslissing van de Stad Dendermonde om op maandag 11 november geen markt te laten doorgaan stuit alleen maar op onbegrip. “Een van onze beste marktdagen van het jaar gaat niet door en dat voor een ‘stoet’ met wapenstilstand”, getuigt de dame van het snoepkraam. “Ook volgend jaar met de Ros Beiaard Ommegang worden er zelfs twee markten afgeschaft. 10 jaar geleden was dat maar 1 dag. Willen ze de markt weg uit Dendermonde misschien?” Vooral het feit dat het gonst van geruchten en dat de marktleider niet aan iedereen informatie geeft, wekt wrevel op. Schepen Van Hauwermeiren begrijpt de bezorgdheid van de marktkramers, maar stelt ook dat de politie nog steeds toestemming moet geven. “Met ‘Vier Vrede’ doet Dendermonde wel wat meer dan ‘een stoet’ alleen”, zegt ze. Dit totaalgebeuren bracht vorig jaar voor heel wat volk op de been. Aan de viering verleenden in 2018 zowel Dendermondse scholen als de Academie voor Schone Kunsten en Academie voor Muziek, Woord en Dans hun medewerking. Kinderen lazen vredeswensen voor, zongen en dansten. Een optocht van aan de OLV-kerk naar het Oorlogsmonument op het Heldenplein, liep eveneens langs het vernieuwde pleintje rond het beeld van Franz Courtens. “Een van de weinige dingen die in 1914 nog recht stond na de oorlogsverwoestingen, was een rij kastanjebomen”, lichtte burgemeester Piet Buyse toe. “Ondertussen werden de zieke bomen verwijderd.” In de plaats van deze kastanjebomen werd vorig jaar een Vredesboom aangeplant.

Ook dit jaar zal de ‘Vier Vrede’ optocht hetzelfde parcours volgen en daar is geen plaats meer voor marktkramen.  Na de viering in de OLV-kerk gaat het via de Kerkstraat naar de Franz Courtensstraat. Via de Bogaerdbrug, de Werf en de Astridlaan bereikt de optocht de Vlasmarkt. Verder gaat het langs de Brusselsestraat naar het Heldenplein. Na de viering daar gaat het weer terug naar de Grote Markt. “We hebben nog gekeken of we enkel onze abonnees een plaats zouden kunnen geven en de vrije kramers geen toegang verlenen.”, vertelt Van Hauwermeiren. “Dat is echter ook geen doen. Ik begrijp de bekommernis van de marktkramers. Het gaat tenslotte om hun boterham. Maar soms moeten er ook compromissen gesloten worden. In dit geval verleent de politie om veiligheidsredenen geen toestemming om op het parcours van de ‘Vier Vrede’ optocht ook marktkramen te plaatsen. Uiteindelijk blijft er te weinig plek over om iedereen een plaats te geven. Arbitrair gaan beslissen wie wel en wie niet mag komen is onbegonnen werk.” Het is duidelijk, dat Van Hauwermeiren met de ganse situatie in haar maag zit. Het is duidelijk een beslissing van het Schepencollege, die zij loyaal uitvoert. Weer dreigt zij eens de ‘zwarte Piet’ toegeschoven te krijgen voor beslissingen, die ook van bij andere collega’s komen. Plechtigheden en veiligheid liggen bij Piet Buyse, feestelijkheden en markten bij Van Hauwermeiren, communicatie bij Leen Dierick, lokale handel bij Dieter Mannaert,…allemaal CD&V mandatarissen.

“Officieel weten we nog van niks”, klagen de marktkramers. “Er wordt van alles gezegd, maar nog steeds hebben we geen bevestiging. Ook onze klanten weten nog van niks. Er zouden nog beslissingen moeten genomen worden, zeggen de ambtenaren die hier bij ons langskomen. Ze zeggen dan wel, dat ons abonnement gratis zal verlengd worden met drie weken, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen het gederfde inkomensverlies. Op 11 november, een feestdag waarop iedereen thuis is, komen er ook mensen naar de markt die anders niet komen. Dat brengt steeds een betere omzet mee. Nu hebben we die niet. En bovendien is het toch niet meer dan logisch om die verlenging gratis te doen. Het zou er nog aan mankeren.” De reden waarom de marktkramers en het publiek nog niet ‘officieel’ geïnformeerd zijn, blijkt vrij eenvoudig te zijn: de gemeenteraad moet dat eerst nog beslissen. De vergadering van de gemeenteraad waarop dat moet beslist worden staat maar op 16 oktober geprogrammeerd. Misschien had iedereen dan ook beter gezwegen tot het moment dat het besluit genomen en bekrachtigd was. Die officiële communicatie had dan kunnen gebeuren op maandag 21 oktober…maar jaarmarkt was misschien ook niet de ideale gebeurtenis om dat te doen. Gevolg: tandengeknars bij de marktkramers, die hun omzet zien dalen. Onbegrip bij de marktbezoekers omdat ze veel geruchten horen maar de ware toedracht niet kennen. Geroezemoes bij de café- en koffieshopuitbaters want zij zien mogelijks meer klanten wegblijven. Frustratie bij gemeentepersoneel over het te vroeg uitlekken van nog te bevestigen beslissingen door eigen loslippigheid. Achter de feiten aanhollen bij de politici omdat de communicatie niet gecoördineerd verloopt. Kortom: veel van de negativiteit had kunnen vermeden worden, mocht de aanpak van deze situatie iets meer doordacht verlopen zijn. Hopelijk is het resultaat van de discussie, dat er in de toekomst met meer overleg gewerkt wordt en niet dat men naarstig op zoek gaat naar ‘het lek van de loslippigheid’. Wie zonder zonde is, werpe nog steeds de eerste steen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *