Rita en Sonia schenken €5.357 aan “De Haven”

“Speels Podium” was een toneelvereniging op het Keur, die ontstaan was uit een gedegen KWB en KAV werking. Eén van de oprichters was Hendrik Peleman, de echtgenoot van Rita De Cock. Hij overleed op 13 maart 2011. Ook Marc Van Herreweghe was actief binnen het ‘Speels Podium’. Hij was gehuwd met Sonia Vercauteren. “Mijn man overleed op 22 oktober 2013. Dat was rond jaarmarkt, terwijl wij elkaar ook leerden kennen op een jaarmarkt.” Na het overlijden van beide actieve bestuursleden werd besloten om de vereniging te ontbinden. In de statuten van de toneelvereniging stond, dat de gelden moesten overgemaakt worden aan een goed doel. Er was een keuze uit vijf mogelijke bestemmingen. Uiteindelijk viel de keuze op De Haven, de palliatieve afdeling van het Sint-Blasius ziekenhuis uit Dendermonde. Niet minder dan 5.357 euro werd overgemaakt. “Ondertussen is alles gestort op rekening van De Haven”, zegden Sonia en Rita in koor. “We zijn heel blij met dat bedrag, dat ondertussen ook op onze rekening staat”, glunderde hoofdverpleegkundige Jeannine van de Vreken.

Hoofdverpleegkundige Jeannine van de Vreken draagt de foto’s van de twee overleden echtgenoten, terwijl Rita De Cock (midden) en Sonia Vercauteren (rechts) de cheque overhandigen.

“Ik sta hier nog maar net op deze afdeling”, vertelde één van de verpleegsters. “Ik stond al op heel wat diensten, maar hier is het weer prettig werken. De omstandigheden zijn natuurlijk psychisch zwaar, maar je hebt weer tijd om er voor de mensen te zijn. Spijtig, dat Dirk Vermeir, het boegbeeld,  met pensioen is, want ik had van hem nog veel willen leren. Ik voel dat de collega’s nog meer en beter zijn in de persoonlijke en ondersteunende gesprekken met onze patiënten en hun familie. Daar wil ik nog beter in worden en daarin zullen ze mij ondersteunen.” Het is duidelijk dat De Haven een ongelooflijk gemotiveerd en kundig personeel heeft. Zes kamers zijn er voor mensen die hun laatste dagen in alle sereniteit willen meebeleven. Ook de vele vrijwilligers leveren in symbiose met de professionele hulpverleners prachtig werk in alle discretie.

En wie iets meer wil weten over “Speels Podium”: hun eerste optreden, nog onder de KWB-KAV vlag was “Hoera, ’t is een jongen” en dateert uit 1982. Het eerste toneelstuk onder “Speels Podium” was “De Huishoudster” in 1983. Ze zouden tot in 1998 minstens één en zelfs drie stukken per jaar blijven spelen. Hendrik Peleman regisseerde in 1995 nog “Lifeline”, terwijl Marc Van Herreweghe in 1995 de regie van “Lieve Silvester” en in 1996 van “Een Lieve Glimlach” voor zijn rekening nam. Hun “Speels Podium” blijft op deze manier ook verder leven.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *