‘Kunst kleurt’ Dendermonde

De intergemeentelijke kunsttentoonstelling ‘Kunst Kleurt’ opent binnenkort de deuren in Dendermonde. Nu reeds zijn er heel wat voorbereidingen aan de gang in en rond de Kerkstraat. Bomen worden bekleed in alle kleuren en het ‘cirkulerend coloriet’ van Staf Vinck staat aan de Grote Kerk geposteerd. Spijtig dat dit parkje, waar het in staat, ontsierd wordt door de massa fietsen van leerlingen aan het Oscar Romero College.

De Kunstraden van Dendermonde, Buggenhout en Lebbeke organiseren een kunsttentoonstelling, waarbij meer dan 60 lokale en regionale kunstenaars hun werken in Dendermonde zullen tentoon stellen. Vanaf volgend weekend (13 en 14 september) zal telkens op zaterdag en zondag heel wat moois te bezichtigen vallen. De tentoonstelling gaat ook tijdens het weekend van 21 en 22 en dat van 28 en 29 september door. Het te renoveren gebouw van de Stedelijke Academie in de Kerkstraat, de voormalige Dekenij, de Kerkstraat zelf en de OLV Kerk vormen het decor voor deze tentoonstelling.

‘Kunst kleurt’ is de opvolger van vroegere initiatieven als BrouwArt (2004), LocoArt (2006), AquArt (2011) en BoekArt (2016). Zoals de titel van deze tentoonstelling al laat vermoeden, staat deze keer kleur centraal. Kleur is inderdaad het middel bij uitstek om de ziel van de mens te bespelen. Ook komt via kleuren de persoonlijkheid van de mens tot uiting. Max Luscher heeft met zijn ‘vier kleuren mens’ de kleuren- en persoonlijkheidspsychologie gestalte gegeven. Bovendien merken heel wat sociologen op dat de maatschappij zwarter en zwartgalliger wordt. De huidige maatschappij kan dus best wel wat kleur verdragen. Bovendien leven we echt in een multiculturele maatschappij waarbij de verschillende huidskleuren onze maatschappij enkel maar rijker kan maken.

Een ware diversiteit aan kunstvormen en kunstdisciplines komt aan bod: schilderkunst, keramiek, fotografie, illustraties, mixed media, lederbewerking, letterkappen, ‘scrap guitars’ (guitaren maken met afvalmaterialen), textielkunst, juwelen, glazenieren, enz.

Daarnaast zal ‘Kunst Kleurt’ ook uitpakken met een voorsmaakje van een nieuwe Walvis, die nu in opbouw is. Het plan is om volgend jaar in maart-april achter het Stadhuis op de Dender een ponton te maken waarop die sierlijke walvis geshowd zal worden. De maquette van dit ‘beest’ zal in de gebouwen van de Stedelijke Academie in de Kerkstraat te bewonderen zijn.

Wie actief wil ‘meebeleven’, komt ook aan zijn/haar trekken via demonstraties, workshops en/of optredens, die verspreid over de drie weekends plaatsvinden. Wie nog meer wil weten gaat best eens naar de website www.dendermonde.be/kunstkleurt.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *