“Eén voor allen en allen tegen Merelbeke” – Minivoetbal

Bij de start van het nieuwe schooljaar ging de al even traditionele persvoorstelling van het nieuwe minivoetbalseizoen door. Onder de kundige leiding van VRT journalist Tom Boudeweel passerden de 12 eersteklassers de revue. Een korte terugblik op het afgelopen seizoen opende een blik aan al dan niet realistische ambities. Eén ding is duidelijk: Synergie Bassie Merelbeke poneert zichzelf als enige titelfavoriet. De 11 andere teams zullen zich moeten haasten om de eindronde te halen. Het wordt zeker dringen.

De elektronische wedstrijdbladen -nieuw vanaf dit seizoen- bleven niet onbesproken. Nogal wat ploegen hadden het over de gebrekkige wifi-toestanden in heel wat sporthallen. Betonnen constructies en kooien van Faraday zijn nu eenmaal geen ideale werkomgevingen voor dat soort activiteiten. De ploegen blijven echter positief en zeggen op zijn Angela Merkels ‘Wir schaffen dass’. Karel De Mol van Mini Sint-Gillis-Waas werd als eerste de arena ingestuurd en was vooral blij om er na zovele jaren weer terug bij te zijn. De ambities zijn beperkt en realistisch: ook volgend seizoen in eerste kunnen aantreden. En als het even kan ook voor Huize Goossens Appels eindigen. Ondertussen weet Karel nu ook dat NOMB vervangen werd door VMF en nu door Voetbal Vlaanderen. Kwestie van in de juiste competitie te kunnen aantreden natuurlijk.

Arlette Van Mele, de enige vrouwelijke voorzitter in eerste nationale en ‘tout court’ de enige vrouw in de zaal, kreeg dan de fakkel doorgegeven van Karel De Mol. Ze verwoordde haar visie klaar en duidelijk: we bestaan 40 jaar en we willen dan ook vooral een rustig seizoen, een ‘no stress’ seizoen. Huize Goossens Appels wil vooral naar boven kunnen kijken en vermijden om angstig naar onderen te moeten blikken. Speciaal was op de eerste speeldag bij de jeugd dat Arvin, kleinzoon van Arlette, zijn eerste matchkes speelde. 40 jaar na de betreurde opa Etienne Goossens en 20 jaar na zijn papa Robby luidt Arvin misschien wel een nieuw Huize Goosens tijdperk in. Meteen nodigde Van Mele Eddy De Moor van Dringen uit om zijn visie te geven.

Opel Haeck, al 18 jaar een vaste waarde in eerste nationale, hoopt weer de play-offs te kunnen spelen. ‘Dat wordt echter niet evident’, weet De Moor. ‘In die lange periode in eerste miste onze club amper twee keer de eindronde. Met Merelbeke, Erwetegem en Deftinge, die er echt bovenuit steken, wordt het absoluut dringen voor die vierde stek. Eens in de eindronde weet je nooit.’ Op de spelersmarkt wisselden wat spelers van Drongen en Nazareth van stal. Kjell Van Der Haeghen en Kjell Vandevyvere verlieten Nazareth voor Drongen, terwijl Frederic De Voghelaere en Jonas Van Landschoot de andere richting uitgingen. Of er daadwerkelijk afgebouwd is in kwaliteit aan spelers zal de toekomst wel uitwijzen.

Indulek Kelderke Erwetegem wordt als een van de sterkste concurrenten van Merelbeke genoemd. ‘We zijn versterkt uit de ‘transferperiode’ gekomen’, klonk het. Kenneth Fouquet werd inderdaad teruggebracht, terwijl Alain Van Den Broucke bij Nazareth weggeplukt werd. Men kan dan ook met niet minder tevreden zijn dan met een eindrondeticket. Maar ook hier klinkt het dat de strijd voor die play off plaatsen verre van evident zal zijn. Ieder jaar ziet men daar een verrassing bij opspringen. Wie wordt dat dit jaar?

Aan San Siro Deftinge werd een pronostiek van de eerste vier gevraagd. Daar werd wat handig omheen gefietst om finaal ook wat druk weg te houden. ‘We zijn verplicht om steeds de ambitie te hebben om de eindronde te spelen’, liet Deftinge optekenen. Maar ook zij vinden dat niet evident. ‘Tot de linkerkolom behoren en dus bij de eerste zes eindigen, zien ze wel als mogelijk.’ Vorig seizoen was Deftinge reeds een sterke ploeg met kwalitatieve spelers en heel wat automatismen. Toch kwamen ze nog iets tekort, nl. ervaring en wat kwaliteit in de aanval. Aangezien ze sterk afhankelijk waren van een speler, was daar voor de tegenpartij makkelijker op te verdedigen. Deftinge blijft wel trouw aan de eigen spelers. In de bekerfinale telde men zes eigen spelers die op het scheidsrechtersblad kwamen.

Naast St-Gillis-Waas was het nu de beurt aan de andere promovendus, Maldegem om het licht over de nieuwe competitie te laten schijnen. Ook hier eerder wat beperkte ambities: erin blijven. De houding was er eentje van ‘het komt wel goed’. De vraag die iedereen zich stelde was of AZ Maldegem ondanks het aantrekken van 4 nieuwe spelers wel voldoende sterk zal zijn om die ambitie te realiseren. De eerste thuiswedstrijd tegen HG Appels zal waarschijnlijk al een tipje van de sluier kunnen oplichten.

Kortemark wil wel nog eens de finale van de Beker van België spelen. Ook de eindronde om de titel zien ze wel zitten, maar als ze toch moeten kiezen laat dan maar de beker komen. Als ploeg kenden ze weinig verloop. ‘Je mag niet vergeten, dat we daar ver in West-Vlaanderen gelegen zijn’, verklaarde men die situatie. ‘Overgaan naar een verre Oost-Vlaamse ploeg zien we dan ook zelden gebeuren’.

Aangezien Oudenaarde de play-offs miste en dat toch nog wat op de maag ligt, hield men wat in om de ambities uit te spreken. In de club is er wel voldoende talent aanwezig. Vergeten we niet dat een tijdje geleden de jeugd de Beker van België won en dat deze spelers nu doorstromen naar de eerste ploeg. ‘Financieel zijn we niet sterk genoeg om nog andere, sterkere spelers bij andere ploegen weg te halen. We houden ons aan een faire vergoeding en betalen iedereen hetzelfde. Wie daar niet mee kan leven, zal dus ook niet voor Domino Trappen Oudenaarde aantreden’.

Dan was het de beurt aan kampioen Merelbeke om alle kaarten op tafel te leggen. En Hendrik Glorieux draaide niet rond de pot: ‘Als we niet op 1 eindigen zal ik ontgoocheld zijn’. Daarmee weten alle andere ploegen hoe de vork aan de steel zit. Het wordt met zijn alle tegen Merelbeke. ‘We spelen steeds samen, een groep vrienden, die elkaar goed aanvoelt en die ervoor gaat. We hebben de groep nog in de breedte uitgebouwd. Het moet lukken. We hebben wel een emotionele tijd achter de rug. Ik heb de zaak verkocht en kon dus ook geen sponsor meer blijven. We hebben dat openlijk aan de spelers gemeld en die regeerden, dat ze niet wilden stoppen. We hebben finaal met de inspanningen van de spelers het budget rond gekregen. Ook dankzij de steun van coach Dimitri Kautekeete.’

Nazareth zag wat spelers vertrekken, goede spelers die een echte aderlating betekenen. Dat opvangen zal ook wel wat ‘Hard Labeur’ zijn. Ze hebben hun ploegnaam dus niet gestolen. Deze ploeg beschouwt minivoetbal nog steeds als een amicale sport, als een sport van en onder vrienden. Kameraden die op een vrijdagavond samen tegen een bal sjotten en liefst nog winnen ook. Ze trokken ook Aaron De Witte van Merelbeke aan, van wie Hendrik Glorieux zei dat ‘hij geen meerwaarde voor hen meer was’. Dit stukje voor de matchen tegen Merelbeke misschien eens aan De Witte tonen… Twee jaar geleden eindigde Nazareth 10de, vorig jaar 7de en dus nu 4de…? Afwachten en het verkopen van dat berenvel misschien nog wat uitstellen.

Kortrijk zou al tekenen voor een zelfde seizoen als vorig jaar. ‘Gezien de versterkingen die alle ploegen binnen gehaald hebben, lijkt dat bijna uitgesloten’, vindt men bij Kortrijk. Ze hebben zich wel in de breedte versterkt en blijven een echte ‘matenbende’. De top 4 halen zien ze echter wel als ‘zeer moeilijk. Eindigen deed Tom Boudeweel bij Rollegem, een ploeg die vorig seizoen amper twee keer kon winnen. Dit seizoen speelt hun sterke keeper dan nog bij HG Appels. ‘Ik had gedacht dat hij bij een andere ploeg zou tekenen, want Appels is toch maar een klein stapje hohger op. Wij zullen dat bewijzen door voor Appels te eindigen. Bovendien hebben we meerdere heel goede wedstrijden gespeeld en zijn we niet steeds op onze waarde geklopt. Aan ons om het dit jaar beter te doen.’

Het belooft weer een heel boeiend en spannend seizoen te worden. Merelbeke profileert zichzelf als de te kloppen ploeg, terwijl er wel acht ploegen zijn die zullen strijden voor de eindrondetickets. Dan zullen ze toch ook van Merelbeke moeten winnen. Het kan het winnen van de beker of het behalen van de landstitel er alleen maar zoeter op laten smaken.

2 thoughts on ““Eén voor allen en allen tegen Merelbeke” – Minivoetbal

  1. Van Mele Arlette says:

    Heel bondige en degelijke samenvatting van een leuke avond. Daar kunnen de verslagjes in de kranten een voorbeeld aan nemen.

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *