Dendermonde nu al klaar voor ‘Ons Peirt’

Op vrijdagavond 24 mei zag de Dendermondse Grote Markt zwart van het volk. Nog 366 resten de Kopvleesfretters van de zoveelste Ros Beiaard Ommegang en dat werd gevierd met dansende reuzen, een spelende Ros Beiaard Harmonie, veel Vicaris bier, de aanwezige Pijnders en nu al wenende inwoners. Dendermonde is er absoluut klaar voor en kan nog moeilijk wachten om mee in de handen te klappen, te zingen, te springen en traantjes weg te pinken wanneer hun ‘Peirt’ zijn ronde doet en daarna weer voor 10 jaar in zijn stal verdwijnt.

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) had de eer om de ‘afteltotem’ met een magische druk op de al even magische knop in gang te zetten. Het volksfeest dat er op volgde, belooft in ieder geval veel goeds voor 2020. “De bedoeling is om van dit moment nog een groter collectief gebeuren te maken, dan het al is”, vertelde Buyse op de persconferentie. “Bovendien wordt vandaag ook kennis gemaakt met de Ros Beiaardwandeling, samengesteld door de Werkgroep Cultureel Patrimonium. Daarnaast zijn er tig van nieuwe gadgets beschikbaar.” Het is maar de start van een jaar, dat volledig in het teken staat van de grote finale op 24 mei 2020, nl. het dansende Ros Beiaard op de Grote Markt.

Op 1 juni verbroederen de Pijnders of dragers van het Ros Beiaard samen met de Ros Beiaard Harmonie tijdens een rondgang door de stad. Amper een week later valt het eerste nummer van het nieuwe Ros Beiaard Magazine in de Dendermondse brievenbussen. Wie zich al op het Ros ziet zitten op die befaamde 24 mei, dient dat magazine echt goed in het oog te houden. Het bevat namelijk de officiële oproep voor al wie zich kandidaat wil stellen als Vier Heemskinderen. De beslissing errond zal tegen het einde van het jaar vallen.

Er wordt ook buiten de stadsgrenzen reclame gemaakt. Zo zullen de Gildereuzen en de Ros Beiaard Harmonie te bewonderen zijn in Brussel en dat op 21 juli. “Op onze nationale feestdag gaan we in op de vraag van Brussel om voor de viering van de nationale feestdag naar onze hoofdstad af te zakken”, gaat Buyse verder. “Onze reuzendragers vertellen nog steeds over het enthousiasme waarmee de mensen hen ontvangen hebben, toen ze voor enige jaren enkel met Indiaan daar waren.” Op een nieuwe terrasjesavond, nl. 15 augustus wordt de Grote Markt met een heus Ros Beiaardbloementapijt getooid. Een week later gaat op de Dendermondse avond een Wildemanloop door. “Getooid met pek en veren zullen de kandidaten weer door Dendermonde lopen”, kan Buyse zijn enthousiasme helemaal niet verbergen. “Ook dat evenement zal weer veel volk op de been brengen.” Ook Katuit zal natuurlijk reeds in het teken van de Ommegang staan. In ieder geval Dendermonde is er klaar voor en het aftellen is nu echt begonnen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *