Nieuwe schoolstrijd in Dendermonde?

Toen Tom Bogman (sp.a) op de Dendermondse gemeenteraad van 15 mei een vraag over de ‘boterhammentaks’ stelde, verwachtte niemand zich aan een meer dan vurig debat. Het leek er even op of er een nieuwe schoolstrijd in alle hevigheid losgebroken was. Walter Deygers (N-VA), jarenlang ‘directeur van een vrije school’, fulmineerde en sneerde naar Bogman dat hij ofwel zich moest bekwamen, of dat hij een ‘platte populist’ was. Een niveau van gemeenteraad uit de tijd van de ‘Paradijsvogels’.

De vraag begon nochtans in een rustige sfeer. De nieuwe gemeenteraad baadt nog steeds in een ‘ambiance’ van de wittebroodsweken. Vele nieuwelingen moeten nog het klappen van de zweep leren en ook in het schepencollege is er nog een inloopperiode voor de ‘nieuwkes’. Met discussies zoals deze rond de ‘boterhammentaks’ zal de ‘rodage’ echter snel voorbij zijn.

“Kan de stad een overzicht geven van de scholen in Dendermonde, die een vergoeding voor het middagtoezicht vragen?”, leidde Tom Bogman zijn vraag in. Ook al kende Bogman zelf wel het antwoord op die vraag, maar het bracht hem naar de essentie van zijn interpellatie: “Is de schepen van Onderwijs bereid om met de Dendermondse scholen te overleggen om de ‘boterhammentaks’ af te schaffen en welke initiatieven zal het stadsbestuur nemen om gezonde, lokaal geproduceerde maaltijden (al dan niet gratis) aan te bieden op onze scholen?” Aangezien de gemeenteraad enkel bevoegd is voor de Dendermondse gemeentescholen, was dat laatste ‘onze scholen’ een beetje misleidend, gewild of niet. “De boterhammentaks mag geen aanleiding zijn om de boterhammen buiten de schoolmuren en zonder toezicht te gaan opeten”, voegde Bogman er nog aan toe. Hij had het ook nog over ‘onvoldoende toelagen’ voor het onderwijs, waarbij fijntjes aan Hilde Crevits een zwarte piet toegeschoven werd. Het zijn tenslotte bijna nationale, regionale en Europese verkiezingen, waarbij ‘alle beetjes’ kunnen helpen. De voor stedelijk onderwijs bevoegde schepen, Martine Van Hauwermeiren, gaf een gedetailleerd overzicht van welke scholen wat aanrekenen en bevestigde dat zij deelnam aan het lokaal overleg, dat de gemeentescholen werken met een vaste traiteur (aangeduid na een procedure van aanbesteding voor overheidsopdrachten) en dat ze ook toeziet op het leren van jongeren over voedingsingrediënten. Dat antwoord leek Bogman te volstaan. Hij ging akkoord om dat punt weer te agenderen op het overleg en vroeg om vanuit een gelijke kansenbeleid de tarieven trachten te uniformiseren. Laurens Hofman (Open VLD) wou nog weten met welk kader Van Hauwermeiren naar het overleg zou stappen en Iris Uyttersprot (Groen) wou ook nog meer details rond voeding naar de traiteur duidelijk maken.

Iedereen wou weer in een staat van actieve of minder actieve observatie evolueren, tot de Walter Deygers’ storm losbarstte. Hij fulmineerde er op los en tackelde lustig met de voet vooruit. Deygers vond dat Bogman toch een “merkwaardige vraag” gesteld had. “Ofwel bent u niet op de hoogte van de subsidiëringsregels en dan is dat pijnlijk en moet u dringend wat bijstuderen, ofwel bent u wel op de hoogte ervan en is uw vraag perfide, getuigt ze van plat populisme”, viel Deygers onmiddellijk maar met de deur in huis en vuurde een eerste scud raket af naar Bogman. Deygers declameerde, zoals het een oud-schooldirecteur betaamt, de regels over subsidiëring voor de ineens wakkere vergadering en publiek. “Het gaat hier om het traditionele sp.a gratis verhaal en dat bestaat niet”, ging Deygers na een noodzakelijke slok water verder. “In het GO! (gemeenschapsonderwijs) is het de belastingbetaler, die de kosten voor het middagtoezicht betaalt, dus ook de mensen zonder kinderen, tout court, of zonder kinderen in het GO!. Die gratis verhalen hebben we nu gehad. Als de stad die kosten voor zich moet nemen, gaat het over vele tienduizenden euro’s. Het is niet het verhaal van de echte wereld, wel van deze van de sp.a. Ik heb nog een suggestie voor de heer Bogman: ga u verder bekwamen!” De ezelsoren voor de slechte leerling bleven nog even in de boekentas van meester Deygers.

Fractieleider voor sp.a, Niels Tas, sprong Tom Bogman dan even bij, ook al voelde die laatste zich helemaal niet aangesproken door de persoonlijke aanval van Deygers. “GO! is mijn werkgever en ken ik dus zeer goed. Het middagtoezicht wordt er gedaan door leerkrachten vanuit hun persoonlijk engagement. Het gaat echter ook over meer fundamentele dingen: kosten mogen op zich geen factor zijn in de keuze van een school en er zijn nu al teveel lege boterhammendozen of gevuld met eten dat je daar niet in wilt zien. Het gaat hier niet om een ‘gratis verhaal’ maar wel om een ‘keuze verhaal’.

De voorzitter van de gemeenteraad, Dirk Abbeloos (CD&V), besloot de pittige discussie die hem leek terug te voeren naar de jaren ‘50 of ‘60 met de schoolstrijd en Collard. Hij vroeg ieder gemeenteraadslid om in het vervolg ook enkel te interpelleren over of te antwoorden met zaken, waar de gemeenteraad zeggenschap over heeft. Wijze woorden tot slot.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *