Denderende chefs gaan voor Siska

5 Dendermondse topchefs sloegen de handen in elkaar en leverden een meesterwerk af. Zeg nooit zo maar ‘koekboek’ tegen het werk, dat door Lions Club Dendermonde, uitgegeven en verkocht wordt ten voordele van het nieuwe initiatief van De Tondelsoos, nl. Siska. Het is een cadeauboek, dat de culinaire geschiedenis van de streek en de recepten verzamelt, bijeengezocht door André Delcart. Wie dit hebbeding in zijn of haar kast wil hebben, zal zich moeten haasten…er zijn maar 1.000 exemplaren van gedrukt.

Meer dan alleen maar ajuinen

“Het begon zowat een jaar geleden, dat ik een telefoon van Peter en Rudy kreeg”, opende voorzitter Hendrik Heirweg de druk bijgewoonde boekpresentatie. “Zij hadden opgevangen, dat er in Aalst een boek over ajuinen was verschenen, een Aalsters kookboek. Dat was natuurlijk een complete vergissing. Bovendien ging dat boek alleen maar over ajuinen. Dat was om te wenen. We dachten toen, wij gaan nu een Dendermonds kookboek maken. Dat zou over iets meer gaan dan over ajuinen. We werden daarbij geholpen door vijf chefs, die heel hard gewerkt hebben om er voor Dendermonde een echt topproduct van te maken.” Freek De Backer (Freek!), Jurgen Brouillard (Da Vinci), Olivier Van De Meerssche (Appelsveer), Pol Mariën (’t Truffeltje) en Yves Peeters (Kokarde) maakten voor dit boek heerlijke, nieuwe en oude gerechten op basis van zoveel mogelijk lokale producten. “Knaptand” kopvlees, “Dèrremonds zat peirt”, Kalfsschenkel “van de beestenmarkt”, Lammeke zoet, Abrikoos & Perzik “Bloemencorso”, geroosterde walnoten uit Vlassenbroek, Dèrremondse witte, “Pijnders” genot, en nog veel meer zullen u doen watertanden.

De 5 Dendermondse Denderende Chefs werkten schouder aan schouder aan een prachtig boek, een hebbeding voor iedere Dendermondenaar, voor iedere keukenprins en keukenprinses.

SISKA van de Tondeldoos

De Lions Club is natuurlijk geen uitgeverij, weet ook Hendrik Heirweg. De opbrengst van de verkoop van dit boek gaat integraal naar een nieuw project binnen De Tondeldoos. Daarmee bewijst de serviceclub nogmaals, dat het niet alleen culturele of culinaire initiatieven op poten kan zetten, maar dat het vooral een groep met een sociale dimensie is.

Vanaf dit jaar heeft de vzw De Tondeldoos weer een extra wapen in het vuur om aan armoedebestrijding te doen. De werking wordt uitgebreid met de SISKA – winkel. SISKA is gewoon de afkorting van ‘Shop-In-Shop, samenwerken voor Kinderen in Armoede’. Geef toe SISKA bekt toch beter dan die ganse grote naam. De bedoeling van Siska is om een “shop-in-shop” te zijn, waar de kinderen en de gezinnen van De Tondeldoos terecht kunnen voor schoolmateriaal en gezonde voeding. Met dit innovatief project slaan Lions Dendermonde en het kinderfonds De Tondeldoos de handen in elkaar om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan. Lions Dendermonde staat in voor de financiering van de aangeboden producten en de Lions leden zullen op geregelde tijdstippen (start schooljaar, feestperiode,…) een handje toesteken. De Tondeldoos stelt een ruimte ter beschikking en de vrijwilligers staan in voor het openhouden van de shop. Dit project is voor De Tondeldoos weer een extra troef in haar armoedebestrijding. 

Waar kan je het boek kopen?

Het boek kan gekocht worden in de Dendermondse Bibliotheek (Kerkstraat), bij Van Hoyweghen-De Ridder (Kerkstraat) en via denderendechefs.be. De prijs bedraagt 29 euro en het eerste exemplaar werd gekocht door schepen van cultuur, Els Verwaeren. De denderende chefs konden meteen beginnen met het schrijven van opdrachten en met het handtekenen van de aangeschafte exemplaren.

 

1 thought on “Denderende chefs gaan voor Siska

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *