Buren Mechelse steenweg ijveren voor veiligere omgeving

Dagelijks rijden duizenden auto’s en vrachtwagens over de Mechelse Steenweg. Soms blijft het niet bij rijden en wordt het razen. De flitscontroles van de politie leveren steeds ‘succes’ op en daarbij worden vaak duizelingwekkende snelheden gemeten op een weg waar je maar 50 km per uur mag. Bovendien is de Mechelse Steenweg met de jaren uitgegroeid tot een echte winkel ‘avenue’ met wagens, die winkelparkings op- en afrijden. De voet- en fietspaden liggen er ondanks verbeteringspogingen erbarmelijk bij en naar zebrapaden is het echt zoeken. De huidige inrichting is niet echt aantrekkelijk en verre van veilig. De vele fietsende scholieren ervaren dat dagelijks. De buurtbewoners zijn het nu beu en verwachten dringende (kleine) aanpassingswerken: de putten moeten gevuld worden, de oversteekplaatsen moeten veiliger, het lawaai moet aangepakt worden, de putdeksels weer vastgemaakt,…

Buren mobiliseren, SP.a steunt het initiatief

“Er zijn al jaren heel wat plannen en studies gemaakt over de inrichting van de Mechelse Steenweg”, opende Niels Tas het persmoment. “Het begon in 2010, in 2014 werden de studies stopgezet en sindsdien ligt in feite alles stil. In 2020 zal alleen het kruispunt van de Mechelse Steenweg aan de Scheldebrug aangepakt worden. Daar zouden dan drie fietstunnels en twee bypasses komen. We weten goed dat de Vlaamse overheid deze weg beheert. Vandaar dat we al drie brieven aan minister Ben Weyts stuurden, die in de vorige legislatuur daarvoor verantwoordelijk was. Tot nu toe bleven onze vragen onbeantwoord. We beseffen ook, dat het heropenen van het studiewerk met betrokkenheid en participatie van bewoners en winkeliers een werk van lange adem wordt. Dat is niet wat deze mensen vragen. Ze vragen gewoon dat een aantal dringende punten ook dringend aangepakt worden.”

“We liggen te daveren in ons bed!”

“Als ik met de fiets naar de Aldi ga, dan moet ik twee keer de Steenweg oversteken: 1 keer met en 1 keer zonder zebrapad. Als ik langs de kant van de Aldi blijf en tegen het verkeer in rijd, riskeer ik een boete, als ik oversteek riskeer ik mijn leven”, zegt Marleen Geerinck.

“Die weg is versleten”, klinken de bewoners in koor. “Er zijn putten in de weg, de putdeksels liggen los. Als daar een camion overrijdt daveren we in ons bed. Om van het lawaai nog maar te zwijgen.” Het zebrapad aan het kruispunt Korte Dijkstraat-Mechelse Steenweg ligt er inderdaad maar armtierig bij.

Voor fietsers en voetgangers is het geen pretje om de zebrapaden te gebruiken.

“Wanneer ik uit de Killeweg met de fiets kom en ik wil de Mechelse Steenweg oversteken, dan moet ik dat ofwel zonder zebrapad doen, ofwel moet ik met de fiets aan de hand terugwandelen naar de oversteekplaats aan de Korte Dijkstraat”, getuigt Jules De Cock. “Als ik fiets dan riskeer ik tegengehouden worden door de politie. Ik heb dat reeds meegemaakt. Een anonieme wagen stopte en de agent vroeg mij of ik wel wist dat ik op mijn  leeftijd niet het voorbeeld moest geven. De Steenweg oversteken aan de Killeweg is echter levensgevaarlijk. Ik ben niet snel genoeg meer om dat te doen en de snelheid van die auto’s inschatten is ook niet evident.”

Jules De Cock voelt zich helemaal niet veilig wanneer hij de Mechelse Steenweg moet oversteken.

Wat verwachten de bewoners?

Verschillende putdeksels liggen los en zorgt iedere vrachtwagen die erover dendert voor grote hinder. De bewoners vragen dan ook een snelle oplossing hiervoor.

In de weg zitten op diverse plaatsen grote stukken uit het asfalt, een herstel dringt zich op.

Maak het kruispunt Korte Dijkstraat-Mechelse Steenweg veiliger en zorg daarbij voor meer comfort. Zorg voor een doorlopend fiets- en voetpad.

Onderzoek hoe een veilige oversteekbeweging voor fietsers en voetgangers te kunnen creëren met speciale aandacht voor minder mobiele personen.

Het stadsbestuur moet er bij de nieuwe Vlaamse Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD) op aandringen om de studie voor de heraanleg van de Mechelse Steenweg opnieuw op te starten met inspraak van bewoners en winkeliers.

De verwachtingen zijn niet wereldschokkend, maar vragen wel een snel initiatief.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *